To myslel vážně? Murrayho rozčílila sexistická poznámka moderátora při předávání Zlatého míče

- Jan Havlovic

Vůbec první ženskou držitelkou Zlatého míče se stala Norka Ady Hegerbergová. Celý sportovní svět však řeší to, co se stalo krátce po vyhlášení. Moderátor slavnostního večera Martin Solveig totiž norské fotbalistce položil otázku, která pobouřila veřejnost. „Umíte twerkovat?“ otázal se moderátor. Tato otázka pořádně namíchla i tenistu Andyho Murrayho. „Názorný příklad naprosto směšného sexismu,“ napsal Brit na Instagram.

Hlavní hvězdou pondělního slavnostního večera v rámci předávání Zlatého míče byl Chorvat Luka Modrič, který přerušil desetiletou nadvládu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho.

Celý sportovní svět však řeší úplně jinou věc – krátkou otázku moderátora večera Martina Solveiga.

„Umíte twerkovat?“ ptal se Solveig vůbec první ženské držitelky Zlatého míče Ady Hegerbergové.

Třiadvacetiletá norská fotbalistka hrající ve francouzském Lyonu byla z otázky zaskočená a odpověděla stroze, že nikoliv.

Otázka moderátora vyvolala na sociálních sítích velkou vlnu diskuzí. Solveig byl nařčen ze sexismu a z neprojevení respektu. A to i ze strany britského tenisty Andyho Murrayho, který se k celé situaci vyjádřil na Instagramu.

„Názorný příklad naprosto směšného sexismu, který stále ve sportu figuruje,“ zlobil se Murray na sociální síti. „Proč se ženy musí neustále potýkat s takovými srač....? Na jaké otázky se moderátor ptal Mbappého a Modriče? Předpokladám, že se to týkalo fotbalu,“ nechápala bývalá světová jednička chování moderátora.

Norka Hegerbergová, která se aktivně podílí na řešení věci ohledně rovnoprávnosti mezi fotbalisty a fotbalistkami, si ze situace nedělala těžkou hlavu. „Přišel za mnou a omluvil se, mrzelo ho, jak to celé vyznělo. Já to ale tak nebrala, nepřišlo mi to sexistické,“ líčila fotbalistka francouzského Lyonu.