Střídání stráží? Vycházející hvězdy ťukají na brány elitní desítky

- Jan Vojkůvka

Najít mladé tenisty v elitní desítce je jako hledat jehlu v kupce sena. Jednadvacetiletý Alexander Zverev a o čtyři roky starší Dominic Thiem jako jediní narušují hegemonii hráčů okolo třiceti let a více. Nová sezona však nabídne stíhací jízdu dravých mladíků.

Průlomový rok zažili hráči, kteří ještě před rokem měli možnost hrát na Turnaji mistrů do 21 let. Těsně za elitní desítkou, kterou uzavírá třiatřicetiletý John Isner, jsou dvaadvacetiletý Karen Chačanov, stejně stary Borna Čorič, dvacetiletý Stefanos Tsitsipas nebo brzy třiadvacetiletý Daniil Medveděv.

A elitní desítce je aktuálně hned 7 hráčů starších třiceti let. Mezi zkušené veterány se počítá i v prosinci devětadvacetiletý Kei Nišikori. Mezi mladé se dá počítat sice Dominic Thiem, ale i on už patří mezi více zkušené tenisty. Ryzím mladíkem je pouze německá hvězda Alexander Zverev.

Kvůli horšímu zdraví v posledních letech přitom vypadl z desítky další třicátník Tomáš Berdych, obdobně dopadl dvaatřicetiletý Gael Monfils a zdraví vyřadilo z příslušnosti mezi elitou Švýcara Stana Wawrinku.

Nebýt zdravotních problémů těchto hráčů, věkový průměr elitní desítky by mohl být ještě vyšší.

Vše se ale může už příští rok změnit. Ve druhé desítce jsou hned čtyři tenisté mladší 23 let a mezi vycházející hvězdy mužského tenisu se dá počítat i čtyřiadvacetiletý Kyle Edmund. Největšími aspiranty na posun mezi absolutní jsou ale dvaadvacetiletí Chačanov s Čoričem, kterým patří 11. a 12. místo na světě.

Rus Chačanov prožil fantastickou druhou polovinu roku. Do léta přitom vůbec nefiguroval v první třicítce. Poté ale dokráčel do semifinále na Masters v Kanadě a na konci sezony senzačními výkony vybojoval titul v Paříži. Do konce února přitom bude obhajovat jen 135 bodů a na desátého Isnera ztrácí jen 320 bodů.

Člen vítězného daviscupového týmu z Chorvatska Borna Čorič zahajoval sezonu na 48. místě světa a zakončil ji jako světová dvanáctka. Během sezony získal titul na pětistovce v Halle, což byla jeho největší trofej kariéry. Na Masters se dostal do premiérového finále v Šanghaji, v Indian Wells přidal semifinále.

Senzační rok přitom prožila i světová patnáctka Stefanos Tsitsipas. A je nejspíš jen otázkou času, kdy začne definitivně docházet ke generační obměně v elitní desítce. Dokáží to ale draví mladíci už v příští sezoně?