Sladká terapie. Agent Šarapovové popsal, jak Rusku v době temna spasilo podnikání

- Tomáš Macák

Je to už nezbytná součást jejího života. Je to její produkt. Zvláště v poslední době, kdy se Marii Šarapovové na kurtech nedařilo tak, jak se očekávalo, je pro ni firma Sugarpova vyrábějící cukrovinky důležitým ventilem. Podle slov Maxe Eisenbuda, agenta tenisové hvězdy, bylo podnikání pro samotnou Šarapovovou extrémně přínosné v době, kdy si odpykávala trest za doping.

Na začátku roku 2016 se dozvěděla nepříjemnou zprávu. Na Australian Open měla Maria Šarapovová pozitivní test na doping. Zakázanou látkou v jejím těle bylo meldonium. Původních 24 měsíců trestu bylo sice zredukováno na 15, ovšem i tak to bylo toto resumé pro Rusku zdrcující.

Vše zlé je pro něco dobré. Šarapovová aspoň mohla veškeré své úsilí věnovat do vlastního produktu, kterým je firma Sugarpova, jež vyrábí netradiční sladkosti už od roku 2012. „Nebudu říkat, že to bylo dobré, ale věnovala tomu většinu času. Je důležitým faktem, že její značka byla tak silným elementem, jenž jí pomohl dostat se přes období turbulentního hurikánu, které většina společností nemusí ustát,“ řekl pro americký magazín Entrepreneur Max Eisenbud, který je agentem bývalé světové jedničky.

V době, kdy vyšlo najevo, že měla pětinásobná grandslamová vítězka pozitivní dopingový test, od ruské hvězdy odvrátili zrak hlavní sponzoři. I proto byl úspěch v osobní rovině podnikání více než chtěný.  

„Maria dřela jako nikdy, aby během té doby, kdy nehrála, přivedla na trh nové produkty. Udržovali jsme se kontakt se všemi zákazníky a slíbili jim, že budeme nadále úspěšní a Maria bude nadále stát za touto značkou,“ uvedl Eisenbud, který mimo rodačky z Nagaňe nyní zastupuje například Madison Keysovou či Alju Tomanovičovou.

Nakonec se všichni sponzoři, až na společnost Tag Heuer, k Šarapovové vrátili. A firmě Sugarpova se daří, neboť prodává ve 22ti zemích světa.

Eisenbud přibližuje návod na úspěšné podnikání, který platil v případě Šarapovové. „Chce to mít skvělý nápad, musíte být kreativní a mít „drajv“. A to stále nezaručuje úspěch, protože potřebujete také správné lidi kolem sebe,“ uzavřel Eisenbud

V minulosti byl agentem také Číňanky Li Na. „Max. Agent. Učinil mě bohatou. Děkuji mockrát,“ nechala se slyšet při děkovné řeči po triumfu na Australian Open 2014 bývalá světová dvojka.