WTA

Královna es mění majitelku. Plíšková byla sesazena po čtyřech letech

- Radek Štohl

Královnou es za rok 2018 stává...Julia Görgesová. Třicetiletá Němka ukončila tříleté panování Karolíny Plíškové, která letos skončila hned za svoji konkurentkou. Do elitní desítky se ještě vešly dvě Češky.

Karolína Plíšková v daném ohledu byla nejlepší v letech 2015 až 2017. Nejvíce se jí dařilo před dvěma lety, kdy do kurtu zaslala 530 nechytatelných podání. O rok dříve jich měla jen o třináct méně. Na poměry české tenistky výrazný pokles nastal loni, tehdy trefila 452 es. A sestupná tendence pokračovala i uplynulý ročník. 

Poprvé od roku 2013 se Karolína Plíšková nepřehoupla přes hranici 400 es za sezónu, konkrétně byla úspěšná ve 393 případech. O devětadevadesát es byla úspěšnější Julia Görgesová. Třetí místo obsadila Kiki Bertensová. (325 es)

Do TOP 10 se dostaly také Kristýna Plíšková (276 es) a Petra Kvitová (259 es). V nejlepší dvacítce se z českých tenistek ještě objevila Kateřina Siniaková, která se prezentovala 202 esy. TOP 20 uzavírá Serena Williamsová, bývalá nejlepší tenistka planety během čtyřiadvaceti zápasů nasázela 170 es.

Zároveň byly také vyčísleny statistiky na počet dvojchyb. Nejvíce jich vytvořila Darja Gavrilovová, australská tenistka chybovala hned 385krát. Na druhé pozici skončila Petra Kvitová s 339 dvojchybami, na jedenácté příčce byla Karolína Plíšková.

Přesné statistiky najdete zde.