Del Potro uvízl ve výtahu a pak porazil Djokoviče! Srb skončil v slzách

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Jen těžko se dá najít lepší vrchol úvodních kol všech tenisových soutěží na olympijských hrách v Riu. Z pohledu českého fanouška snad jen parádní jízda Lucky Šafářové a Báry Strýcové proti sestrám Williamsovým. Na každý pád, duel světové jedničky Novaka Djokoviče a Argentince Juana Martina Del Potra přinesl skvělou bitvu a výborný závěr prvního kola mužské dvouhry. Bitvu, která skončila v slzách na obou stranách.

Před čtyřmi roky na All England Clubu sebral Del Potro Djokovičovi bronzovou medaili v utkání o 3. místo. Djokovič tak při zjištění losu pro první kolo možná vzpomenul na tuto vzpomínku a toužil po odplatě. Jenže nestalo se tak a současný suverén mužského tenisu byl během zápasu na returnu doslova bezzubý a nedokázal si vypracovat ani jeden brejkbol.

Je jen málo tenistů, kteří by byli osudem tolik zkoušeni jako Argentinec Del Potro. Táhlá zranění, kvůli kterým prakticky vynechal sezony 2010, 2014 a 2015, svůj návrat naplánoval za jediným cílem - uspět v Riu. Touhu po olympijské medaili měli oba tenisté, a tak už po zjištění, že je čeká vzájemný zápas hned na úvod, se z jejich utkání stal šlágr olympijského turnaje.

Ještě před samotným zápasem přitom Del Potro prožil dost nepříjemný zážitek. V olympijské vesnici totiž uvíznul na dlouhých 40 minut ve výtahu. Nestalo se mu to sice poprvé, už v roce 2009 uvíznul na neuvěřitelné dvě a půl hodiny na Australian Open, ale přesto mu mohly tyto nečekané obtíže před zápasem s Djokovičem připravit psychickou nevýhodu.

 


Nestalo se tak. Bitevní pole na centrálním kurtu přineslo dva tiebreaky, které oba argentinský tenista zvládl mnohem lépe, než favorit favoritů a při setkání na síti z očí do očí se rozplakal Djokovičovi na rameni. Srbský tenista se snažil vzít prohru s úsměvem a elegancí, ale touha po zlaté medaili byla tak veliká, že při odchodu z dvorce do útrob stadionu i on propadl v těžký a dusivý pláč, v jeho případě však slzy značily smutek, zklamání, bolest a nesplnění snu.

Bezpochyb to byla jedna z nejtěžších porážek v mém životě a kariéře,“ řekl, stále ještě výrazně rozhozený, Djokovič po utkání na tiskové konferenci, kde se bránil dalšímu proudu slz. „Není lehké se s tím tak brzy po zápase vypořádat, je to stále čerstvé, ale musíte se s tím poprat. Není to poprvé, co jsem prohrál zápas, ale olympijské hry jsou zcela odlišné,“ vysvětloval Djokovič, proč ho porážka v prvním kole zasáhla mnohem více než jiné porážky na "obyčejných" turnajích.

Djokovič toužil po zlaté medaili, která mu ve sbírce schází. A ač ji ještě může získat ve čtyřhře nebo na hrách v Tokiu, letošní výjimečná sezona ho postavila do role největšího favorita, který neměl být v Riu k zastavení. „Delpo byl lepší a vítězství si zasloužil, to je sport. V důležitých momentech přišel s mimořádným tenisem a já mu můžu pouze pogratulovat. Je to samozřejmě velmi smutné a je to zklamání, vypadnout z turnaje tak brzy, ale na druhé straně jsem rád, že můj dobrý kamarád a někdo, kdo se skutečně trápil v posledních letech, je zpátky a hraje na takové úrovni,“ snažil se najít pozitiva Djokovič, který Del Potra velmi dobře zná a to je možná jediná útěcha při obrovském zklamání.


Během utkání se fandilo na centrkurtu jako při fotbalovém utkání, skandovalo se, typicky brazilské prostředí Djokoviče pohltilo a i to byl jeden z důvodů slz po duelu. „Tenhle typ atmosféry jsem zažil jen párkrát, převážně v mé zemi a tady jsem se cítil jako doma. Bylo to jako bych byl Brazilec. Bylo to úžasné a z celého srdce všem děkuju,“ dodal Djokovič.


To Juan Martin Del Potro po zápase naopak neskrýval své nadšení a radost z obrovského úspěchu, který mu otevírá příležitost zabojovat o další olympijskou medaili. „Atmosféra byla skvělá a pro mě to byl skvělý zápas. Pálil jsem forhend tak tvrdě, jak jen jsem mohl, trefil spoustu vítězných míčů, dobře servíroval a můj bekhend byl dobrý,“ těšilo Del Potra, který nepovolil Djokovičovi jediný brejkbol a největší souboje se sváděly ve chvíli, kdy byl Argentinec na returnu. „Snažil jsem se pouze dostat míček do kurtu, vůbec jsem nečekal, že bych Novaka dnes večer mohl porazit. Byla to úžasná noc. Brečel jsem tolik, jako když jsem musel jít na operaci se zápěstím. Ale tentokrát to bylo štěstím,“ přiznal Del Potro.


Přesto ho problémy se zápěstím trochu limitovaly, ačkoliv na dvorci to nebylo příliš vidět a Del Potro tuší, že i další zápas, proti Joau Sousovi, bude náročný. Není tedy čas příliš oslavovat a je potřeba se vrátit do práce. „Pořád je tu bolest. Pokud se podíváte na statistiky, nedělal jsem vítězné údery z bekhendu, ale budu se snažit znovu získat energii. Byla to magická noc, při níž jsem nečekal, že vyhraju po všech těch zraněních, která jsem prodělal,“ dodal na závěr.