Challenger Trnava: Jebavý se kvalifikoval do hlavní soutěže, Staněk přehrál Blaška

- Daniel Kubelka

Roman Jebavý se takřka po roce probojoval do hlavní soutěže challengeru. A navázal tak na poslední účast v Liberci v loňském roce, po které český tenista kvůli zranění více než půl roku nehrál. Naopak již první kolo elitní fáze slovenského podniku má za sebou Robin Staněk, který pokořil domácího zástupce Martina Blaška.

Už je to více než rok, kdy si naposledy český tenista Roman Jebavý zahrál v hlavní soutěži challengeru. V loňském roce v Liberci ale neměla jeho pohádka příliš šťastný konec, když nedohrál zápas s Janem Mertlem a kvůli zranění kolene více než půl roku nehrál. V Trnavě však šestadvacetiletý Čech předváděl v kvalifikaci výborný tenis a v jejím finále se utkal s dvaadvacetiletým Ukrajincem Danylem Kaleničenkem, který v poslední době zaznamenal výkonnostní vzestup.

"První set byl vyrovnaný, za stavu 3:2 jsem ho brejkl na 4:2 a docela dobře jsem si podržel servis na 6:3. Ve druhém setu jsem si prohrál servis na 1:2, ale naštěstí jsem ho hned brejkl zpátky. Řekl bych že soupeř byl ke konci druhého setu trošku lepší a lehčeji si vyhrával servis, ale zase tiebreak jsem zahrál super já a urval jsem to na svoji stranu," výstižně popsal průběh utkání Jebavý, kterému se dnes příliš nedařilo po prvním servisu. Získal po něm totiž jen 58 % míčů, avšak vše vynahradil skvělým druhým podáním, po kterém vyhrál hned 80 % výměn.

Roman Jebavý po výhře ve finále kvalifikace

Českému tenisovi Robinu Staňkovi se náramně povedl zápas prvního kola s domácím Martinem Blaškem, kterého za necelou hodinu hry porazil 6:3, 6:2. Blaško, zejména ve druhém setu, příliš chyboval a to i u snadnějších míčků, čímž Staňkovi jeho pozici výrazně ulehčoval a mladý Čech toho dokázal dokonale využít.

„Z mého pohledu nemůže být pozitivní. Celou sezonu se trápím. Nemůžu se do toho vůbec dostat, nevěřím si na úderech,“ hodnotil své vystoupení Slovák Blaško.

3. kolo kvalifikace

ROMAN JEBAVÝ - Danylo Kaleničenko (UKR) 6:3, 7:6(4)
Hubert Hurkacz (POL) - David Pichler (AUT) 6:1, 6:2
Ricardo Ojeda Lara (ESP) - Markus Eriksson (SWE) 0:6, 3:6
Carlos Taberner (ESP) - Geoffrey Blancaneuax (FRA) 6:7 (5), 7:5, 5:7

1. kolo dvouhry

Steven Diez (CAN) - Clement Geens (BEL) 6:3, 7:5
Riccardo Bellotti (ITA) - Kimmer Coppejans (BEL) 0:6, 2:6
Alexej Vatutin (RUS) - Constant Lestienne (FRA) 6:2, 4:6, 2:6
ROBIN STANĚK - Martin Blaško (SVK) 6:3, 6:2

1. kolo čtyřhry

Arends, Majchrowicz (NED/POL) - Cervantes, Martinez Portero (ESP) 6:7 (5), 7:6 (4) 10:4

Challenger Trnava den po dni

7.8.2016 Challenger Trnava: Jebavý těsně vyhrál, Salaba po boji vyřazen