ITF

Futures Říčany 2018: Macháč protáhl vítěznou sérii. Čtvrtfinále si zahrají čtyři Češi

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Říčany byly ve čtvrtek svědky několika zajímavých duelů. Tomáš Macháč, který ve středu přehrál nasazenou jedničku, vybojoval postup do čtvrtfinále. Bývalý dvaadvacátý junior světa Robin Staněk se poradil s kvalifikantem Nazarukem. Do čtvrtfinále dvouhry prošli čtyři domácí tenisté. V semifinále čtyřhry jsou divoké karty Jeníček a Vlkovský.

Macháč neprohrál již devět zápasů v řadě
Tomáš Macháč je k nezastavení. Osmnáctiletý tenista, který před třemi týdny získal první titul mezi dospělými, ve čtvrtek přehrál Niels Lootsmu 6:4, 4:6, 6:3 a vyhrál tak devátý zápas za sebou. Macháč v klání trefil devět es, po úvodním servisu vyhrál 72 % fiftýnů.

Staněk postoupil do čtvrtého čtvrtfinále v roce
Robin Staněk se ve čtvrtek stal prvním úspěšným postupujícím. Český tenista v osmifinále přehrál Dominika Nazaruka 6:3, 7:5, když ho od čtvrtfinále neodradil ani ztracený stav 5:2 ve druhém setu. Staněk se v utkání propracoval k šesti brejkům.

Jeníček proti polskému soupeři neuhrál set
Jiří Jeníček se ve čtvrtek stal prvním Čechem, který nepostoupil do čtvrtfinále dvouhry. Osmnáctiletý tenista proti Wojciechu Marekovi prohrál 1:6, 5:7. Šanci na obrat měl Jeníček ve druhém setu, nepomohl mu ani stav 3:1.

Lehečka přišel jen o čtyři hry
Jiří Lehečka si na podniku v Říčanech zahraje čtvrtfinále. Mladý Čech za necelou hodinu porazil Valentina Günthera 6:3, 6:1. V zápase ho velmi podržel servis, po prvním získal 88 % fiftýnů.

Hájek skrečoval Štylerovi
Osmifinále dvouhry nabídlo zápas, ve kterém český tenista musel vzdát. Petr Hájek v zápase proti Ondřeji Štylerovi prohrával 3:6, 0:3, za daného stavu kvůli problémům s kyčlí, kterého ho provázely od začátku střetnutí, musel zápas předčasně ukončit.

Jiroušek vzal nasazené osmičce pouze tři hry
Osmnáctiletý Tomáš Jiroušek prohrál v souboji o čtvrtfinále s osmým nasazeným Artěmem Dubrivnijem za pouhých 63 minut 1:6 a 2:6. O rok starší Rus si k postupu mezi nejlepších osm pomohl šesti esy.

Duda nevyužil vedení
Dvacetiletý kvalifikant Filip Duda podlehl o osm let staršímu Kanaďanovi Stevensonovi 6:3, 6:7(4) a 4:6. Poslední osmifinálová bitva se protáhla na více než dvě hodiny,  Dudovi k postupu nestačilo ani dvanáct es.

Jeníček s Vlkovským jsou prvními semifinalisty
Na divokou kartu startující Jiří Jeníček a Vojtěch Vlkovský zdolali rumunský pár Abrudan, Mircea za 71 minut 6:2, 7:6(5) a postupují už do semifinále. Proti oběma zmíněným dvojicím dnes nenastoupili soupeři, proto se jejich čtvrtfinálový souboj odehrál o den dříve.

Osmifinále dvouhry
ROBIN STANĚK – Dominik Nazaruk (POL) 6:3, 7:5
Gibril Diarra (AUT) – Maxime Pauwels (BEL) 6:7(3), 3:6
TOMÁŠ MACHÁČ – Niels Lootsma (NED) 6:4, 4:6, 6:3
Wojciech Marek (POL) – JIŘÍ JENÍČEK 6:1, 7:5
Valentin Günther (GER) – JIŘÍ LEHEČKA 1:6, 3:6
PETR HÁJEK – ONDŘEJ ŠTYLER 3:6, 0:3 – skreč Hájek
Artěm Dubrivnij (RUS) [8] – TOMÁŠ JIROUŠEK 6:1, 6:2
Kelsey Stevenson (CAN) – FILIP DUDA [Q] 3:6, 7:6(4), 6:4

1. kolo čtyřhry
Frunza, Grigoriu (oba ROU) [3] – FRANĚK, KRSTEV 4:6, 7:5, 8:10
JENÍČEK, VLKOVSKÝ – GENGEL, Lootsma (NED) [4] bez boje
Abrudan, Mircea (oba ROU) – KONEČNÝ, MACHÁČ bez boje
Guenther, Lemstra (oba GER) – KUNČÍK, SUCHÁNEK 6:4, 6:2
LANGMAJER, PÁTÝ – BARMAT, LEHEČKA 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Abrudan, Mircea (oba ROU) – JENÍČEK, VLKOVSKÝ 2:6, 6:7(5)

Futures Říčany 2018 den po dni:

21.11.
Futures Říčany 2018: Macháč šokoval nasazenou jedničku! Senzačně končí i turnajová dvojka a trojka

20.11.
Futures Říčany 2018: Z kvalifikace míří do hlavní soutěže Macháč a Duda