Jsi špatný tenista, říkal Chačanovovi. Pak bohatý strýček udělal z Rusa hvězdu

- Jan Vojkůvka

Když si Alexandr Zajonc, podnikatel a milionář, zahrál jednou se svým synovcem Karenem Chačanovem tenis, příliš nadšený nebyl. Ze zkušeností věděl, co říká. To mu ovšem nebránilo v tom, aby v životě mladého Rusa hrál velmi zásadní roli. Nyní sklízí plody své investice.

„Odehráli jsme spolu set, porazil mě 7:6. Na konci zápasu jsem mu ale musel říct: 'Promiň, jsi hodně špatný tenista',“ přiznal Zajonc v rozhovoru pro L'Equipe zkušenost z tréninkového duelu se svým synovcem, jemuž bylo tehdy 12 let. A moc dobře věděl, co říká.

O deset let dříve, než došlo na zápas s Karenem, se totiž utkal s ruskou tenistkou Annou Čakvetadzeovou. Bývalou světovou pětku dokázal jednou porazit, pak se ale nestačil divit.

„Když jí bylo 11 let, snadno jsem ji přehrál. Ale o rok později? Nebyl jsem schopný ničeho. Běhala hrozně rychle, hrála rychlé míče, prohazovala mě při každé příležitosti... Takže v porovnání s ní nebyl Karen prostě dost dobrý,“ podotkl Zajonc.

Na kariéru svého synovce nezanevřel. A začaly se dít divy.

Milionář přišel za rodiči mladého tenisty s jednoduchou otázkou. „Když mu bylo 15, zeptal jsem se jeho rodičů, kolik peněz chtějí a dal jsem jim to,“ uvedl Zajonc, jenž se stal mecenášem budoucí světové jedenáctky, která klepe na dveře elitní desítky.

„Jednalo se o peníze na trénink a hlavně cestování po turnajích ITF. Všechno to něco stálo,“ podotkl milovník pokeru.

A podařilo se. Chačanov v letošní sezoně pronikl až na 11. místo světa a vyhrál tři turnaje, včetně Masters v Paříži. Ze synovce, který nebyl dost dobrý, se stala hvězda mužského tenisu.

Ve svém volném čase Zajonc nadále s mladým Karenem spolupracuje. Snaží se pro něho vybudovat pevné zázemí, hledá kvalitní trenéry, žádá o rady bývalé ruské tenisty... A dokonce poptával pro svého synovce divoké karty v dobách, kdy Karenovi nebylo ještě 18 let a ani zdaleka nepatřil k širší tenisové špičce.

Nejspíš ani Zajonc nedoufal, že po deseti letech, kdy malého Rusa svou upřímností zranil, ale také motivoval, bude sledovat jeho neskutečný vzestup mezi hvězdy.