OH Rio 2016: Kvitová přehrála Wozniackou v pikantním souboji, Šafářová skrečovala

- Daniel Kubelka

Velmi pikantní souboj čekal Petru Kvitovou. Ta poměřila síly s bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou, kterou momentálně vede dlouholetý trenér Kvitové David Kotyza. Obě tenistky zvládly úvodní kolo s velkým přehledem, když dohromady povolily svým soupeřkám pouze sedm her. Hráčky jsou častými soupeřkami, jejich aktuální vzájemná bilance je vyrovnaná 5:5. Dosud poslední utkání, které proběhlo vloni v New Heavenu, ovládla Petra Kvitová po setech 7:5 a 6:1.

Česká tenistka do utkání vlétla skvěle a rovnou po hlavě. Hned v prvním gemu totiž Wozniackou obrala o servis a nastartovala se v cestě za postupem do dalšího kola.

Ve třetím gemu, který patřil k několika dlouhým a tahavým během zápasu, se Přetře podařilo podruhé prorazit soupeřčino podání a tak ji ani nemuselo příliš mrzet, když Wozniacká v šesté hře jeden ze ztracených servisů získala zpět. Naopak, Petru to ještě více vyburcovalo a dokázala vzápětí znovu prorazit podání dánské tenistky a vyhrát první set 6:2. Kvitová přitom už ve čtvrtém gemu muusela čelit pěti brejkbolům soupeřky, ale když zvládla i tuto náročnou situaci, o jejím úspěchu v první sadě už jen málokdo pochyboval a to i po zmíněné ztrátě podání v šesté hře.

Ve druhém setu byla opět Petra Kvitová tou nebezpečnější. Zatímco na svém podání si držela v poklidu servis, na returnu si v prvních třech gemech vždy připsala alespoň jeden brejkbol. Využít toho dokázala ve třetí hře druhé sady, kdy Wozniacké odskočila a svou výhodu zarputile držela. V sedmém gemu navíc přidala další brejk, po dlouhé bitvě využila třetí brejkbol a šla podávat na vítězství. Jenže v osmém gemu nevyužila mečbol a naopak Wozniacká ještě zabojovala, dokázala přes shodu získat brejkbol, který proměnila a vynutila si pokračování duelu.

Dánka si po uhájení servisu v hlavě dozajista probírala taktiku pro desátý gem, ve kterém potřebovala na returnu zabrat, jenže Petra ji prakticky nedala šanci a čistou hrou zakončila zápas!

O poznání větší radost mohla mít ze soupeřky pro druhé kolo Lucie Šafářová. Pátá nasazená Venus Williamsová totiž v úvodním kole velmi překvapivě nestačila na Kirsten Flipkensovou, a brněnská rodačka se tak utká právě s Belgičankou. Té patří 61. místo v žebříčku WTA. Jenže nakonec papírové předpoklady vzaly za své a to tím stylem, že zasáhly zdravotní obtíže u české tenistky.

Lucie se již před zápasem údajně vyjádřila ve smyslu, že se cítí velmi slabá a na vině byly střevní obtíže. Její horší zdravotní stav ji nepovolil odehrát vyrovnané utkání s Belgičankou a po prohraném prvním setu (2:6) musela duel skrečovat. Navíc není jisté, zda se dokáže dát do pořádku před zítřejší čtyřhrou s Bárou Strýcovou.

Ke stavu české hráčky se vyjádřil i Petr Pála, který v Riu s tenistkami je. „Lucka má už několik dnů žaludeční problémy, je slabá. Dnes to bylo horší než před prvním zápasem dvouhry, v noci skoro vůbec nespala, ale šla to zkusit. Pavel Kolář a doktoři s ní už několik dnů pravují a věří, že by to zítra mělo být lepší. Já osobně věřím tomu, že do čtyřhry nastoupí.

Konec v singlové části pavouka potkal i Barboru Strýcovou, která pro utkání druhého kola vyfasovala jednu z nejhorších možných nenasazených soupeřek. Italka Sara Erraniová, jíž náleží 24. místo na žebříčku, je jen o tři pozice pod českou tenistkou, a tak se mělo jednat o velmi vyrovnaný zápas.

A ač tomu výsledek nenapovídá, tak skutečně byl. Strýcová měla už ve druhém gemu tři brejkboly, jenže žádný nevyužila a naopak Erraniová byla o poznání úspěšnější hned záhy. V prvním setu šlo hned 6 z 8 gemů přes minimálně jednu shodu a z této bitvy vzešla mnohem lépe Italka, která v průběhu sady získala ještě dva brejky, na což Bára odpověděla jen jedním úspěšným ziskem soupeřčina servisu.

Dramatický souboj se přenesl i do druhé sady, do níž vstoupila lépe Strýcová, která ve druhé hře udolala soupeřku a sebrala ji servis po třech shodách. Výhodu ale neudržela, hned ve třetím gemu o podání přišla a od té doby neuhrála ani gem. Erraniová otočila z 0:2 na 6:2 a postoupila do třetího kola po více než hodině a půl trvajícím zápasu.

Ženy

2. kolo dvouhry

PETRA KVITOVÁ - Caroline Wozniacká (DEN) 6:2, 6:4
Eugenie Bouchardová (CAN) - Angelique Kerberová (GER) 4:6, 2:6
Serena Williamsová (USA) - Alize Cornetová (FRA) 7:6 (5), 6:2
Madison Keysová (USA) - Kristina Mladenovicová (FRA) 7:5, 6:7 (4), 7:6 (5)
Samantha Stosurová (AUS) - Misaki Doiová (JPN) 6:3, 6:4
Ana Konjuhová (CRO) - Carla Suarezová Navarrová (ESP) 6:7 (5), 3:6
Caroline Garciaová (FRA) - Johanna Kontaová (GBR) 2:6, 3:6
Garbine Muguruzaová (ESP) - Nao Hibinová (JPN) 6:1, 6:1
Monica Puigová (PUR) - Anastasija Pavljučenkovová (RUS) 6:3, 6:2
Světlana Kuzněcovová (RUS) - Monica Niculescuová (ROU) bez boje
Heather Watsonová (GBR) - Jelina Svitolinová (UKR) 3:6, 6:1, 3:6
Jekatěrina Makarovová (RUS) - Anna Karolína Schmiedlová (SVK) 3:6, 6:4, 6:2
BARBORA STRÝCOVÁ - Sara Erraniová (ITA) 2:6, 2:6
Darja Kasatkinová (RUS) - Sajsaj Čeng (CHN) 6:1, 6:4
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Kirsten Flipkensová (BEL) 2:6 skreč Šafářová
Šuaj Čang (CHN) - Laura Siegemundová (GER) 2:6, 4:6

2. kolo čtyřhry

Bacsinszká, Hingisová (SUI) - Matteková-Sandsová, Vandewegheová (USA) 6:4, 6:4
Kasatkinová, Kuzněcovová (RUS) - Doiová, Hozumiová (JPN) 6:4, 1:6, 6:1
Kontaová, Watsonová - Čan, Čan (TCH) 6:3, 0:6, 4:6

Muži

2. kolo dvouhry

Juan Martín Del Potro (ARG) - Joao Sousa (POR) 6:3, 1:6, 6:3
John Millman (AUS) - Kei Nišikori (JPN)
Gael Monfils (FRA) - Rogerio Dutra Silva (BRA) 6:2, 6:4
Gilles Muller (LUX) - Jo-Wilfried Tsonga (FRA) 6:4, 6:3
Roberto Bautista Agut (ESP) - Paolo Lorenzi (ITA) 7:6 (2), 6:2
Kyle Edmund (GBR) - Taro Daniel (JPN) 4:6, 5:7
Philipp Kohlschreiber (GER) - Andrej Martin (SVK) bez boje
Radu Albot (MDA) - Marin Čilić (CRO) 3:6, 4:6

2. kolo čtyřhry

Fognini, Seppi (ITA) - Bellucci, Sá (BRA) 5:7, 7:5, 6:3
Melo, Soares (BRA) - Djoković, Zimonjić (SRB) 6:4, 6:4
Lopez, Nadal (ESP) - Del Potro, Gonzalez (ARG) 6:3, 5:7, 6:2
Kubot, Matkowski (POL) - Bautista Agut, Ferrer (ESP) 3:6, 6:7 (5)
Marach, Peya (AUT) - Baker, Ram (USA) 6:4, 6:7 (2), 6:3
Cabal, Farah (COL) - Johnson, Sock (USA) 4:6, 6:7 (1)
Nestor, Pospisil (CAN) - Elias, Sousa (POR) 6:1, 6:4
Gonzalez, Reyes-Varela (MEX) - Mergea, Tecau (ROU) 3:6, 6:7 (9)