ATP

Turnaj mistrů: Federer s Andersonem dalšími semifinalisty

- Jan Havlovic, Petr Sumbal

Turnaj mistrů zná další semifinalisty! Novaka Djokoviče mezi nejlepší čtyřkou doplnili ze skupiny Llyetona Hewitta Kevin Anderson, kterému k tomu stačilo vítězství Dominica Thiema nad Keiem Nišikorim 2:0 na sety, a Roger Federer. Švýcarovi se podařilo porazit právě jihoafrického tenistu projít do semifinále dokonce z prvního místa.

Federer vybojoval postup i s Andersonem
Anderson mohl být před zápasem s bývalou světovou jedničkou v klidu, místenku mezi semifinálovou čtyřkou měl jistou. Veškerý tlak naopak měl být na šestinásobném vítězi Turnaje mistrů Rogeru Federerovi, který si ale se svou pozicí poradil bravurně. K jistotě postupu mu stačil uhrát jeden set.

Švýcar si se soupeřem v sedmém a osmém gemu první sady vyměnil servisy a neudržel výhodu brejku, kterou však zpět na své konto urval hned v deváté hře. I přes tři brejkboly Andersona se Federerovi podařilo první sadu doservírovat, čímž si definitivně zajistil postup do semifinále. Nikterak ale ze své snahy nepolevil a ve druhém setu kurtu od stavu 2:3 dominoval. Čtyřmi gemy v řadě duel zakončil a vyhrál 6:4, 6:3.

Thiem zdolal Nišikoriho
Japonec Kei Nišikori vstoupil do letošního Turnaje mistrů šokujícím skalpem Rogera Federera, ale další dvě utkání mu vůbec nevyšla a končí nakonec už ve skupině. Jistotu smutného faktu mu dala jeho porážka 1:6, 4:6 s Dominicem Thiemem.

Rakušan odstartoval zápas třemi vítěznými gemy v řadě, brzy přidal další brejk a ničil svého soupeře přesným tenisem. Ve druhém setu se Nišikori držel až do stavu 3:3, pak ovšem přišel o svůj servis a Thiem už se o náskok nenechal připravit.

Thiem tak splnil hlavní podmínku, aby ještě mohl živit naděje na postup do semifinále, porazil Nišikoriho bez ztráty setu. Jenže druhý zápas mu nakonec vytouženou radost nepřinesl.

Skupina Llyetona Hewitta – dvouhra
Dominic Thiem (AUT, 8.) – Kei Nišikori (JPN, 9.) 6:1, 6:4
Roger Federer (SUI, 3.) – Kevin Anderson (RSA, 6.) 6:4, 6:3

Skupina Llorda, Santoro
J.Murray, Soares (GBR/BRA) – Kontinen, Peers (FIN/AUS) 3:6, 7:6(3), 10:3
Cabal, Farah (oba COL) – Klaasen, Venus (JAR/NZL) 6:3, 7:6(5)