Měla jsem husí kůži, přiznala Kvitová po úvodní výhře

- Daniel Kubelka

Česká tenistka Petra Kvitová vstoupila suverénním způsobem do olympijského turnaje. V úvodním zápase přehrála hladce ve dvou setech Maďarku Timeu Babosovou a v dalším kole ji čeká bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, kterou v současnosti vede bývalý kouč české jedničky David Kotyza.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět)

Jak byste zhodnotila váš vstup do turnaje?

Odehrála jsem dobré utkání od samotného začátku. Věděla jsem, že soupeřka dobře servíruje a bude se mě snažit tlačit. Můj plán byl takový, že já budu tou hráčkou, která bude diktovat tempo hry a to se mi podařilo. Hrála jsem uvolněně, snažila jsem se do toho chodit, nedávat soupeřce moc času. Ta taktika vyšla a jsem za to ráda.

Co byste řekla k podmínkám na kurtu? 

Podmínky na kurtu byly dnes poměrně dobré. Bylo trochu větrno, ale nebylo to tak hrozné, jak jsme si mysleli, že to bude.

Zápasy ale byly odloženy kvůli silnému větru, nevadilo vám to?

Já jsem si lehla a říkala jsem si, že je to něco podobného jako když ve Wimbledonu prší. Všechny nás to trochu překvapilo, co se tu děje. My jsme to viděli a všude byl prach a špína a nebylo to úplně v pořádku. My jsme čekali, ale na centru se hrálo, ale hodně foukalo i  tam. Na našem kurtu už to ale při zápase bylo dobré. Byla jsem pak i ráda, že se trochu zatáhlo a ochladilo se. Na druhou stranu jsem se bála, jak to vítr ovlivní, ale nebylo to zase tak hrozné.

Jak jste si užívala olympijskou atmosféru během zápasu?

Užívala jsem si tu atmosféru a vlastně si jí stále užívám. Když jsem se  oblékala a viděla jsem národní barvy, cítila jsem se jako při zápasech Fed Cupu. Připomnělo mi to naše týmové úspěchy. Viděla jsem i ostatní sportovce, jak se přišli podívat na můj zápas. To pro mě byla motivace navíc a moje hra tomu i odpovídala. 

Těšila jste se na olympiádu?

Na olympiádu jsem se moc těšila. Je to zatím nad očekávání. Je zde úžasná atmosféra a všichni sportovci zde drží spolu. Bylo to dnes trochu jiné. Já už jsem měla před zápasem trochu husí kůži. Je to olympiáda!

Kdo vás dnes přišel podpořit?

Věděla jsem, že někdo přijde. Cyklisti, golfiska Klára Spilková. V hledišti jsem viděla i Martina Doktora. Bylo tady spousta lidí.

Zpátky k dnešnímu zápasu. Byla jste spokojená se svým výkonem?

Moje dnešní představení bylo trochu nad realitou. Doufám, že to takhle bude pokračovat dál a myslím si, že to trochu odpovídá tomu, jak to všechno je. Já
už jsem se před turnajem cítila dobře, odehrála jsem dobré zápasy. V tréninku jsem se cítila dobře, jsem zdravá. Musím být silná hlavně v hlavě. 

Cítíte se nyní nejlíp za celou sezónu?

Já jsem se cítila dobře už ve Stuttgartu na antuce, kde jsem se dostala do semifinále. Hrálo se mi dobře i v Montrealu, tedy až na poslední zápas, kdy už mi trochu došly síly. Dnes to určitě byl jeden z těch lepších zápasů.

Je to pro Vás dobrý signál, že vám to první kolo takhle vyšlo?

Je teprve začátek olympiády a všichni sportovci tu ještě ani nejsou. Proto jsem ráda, že tu ještě chvíli vydržím (úsměv). Určitě mě to uklidní. Myslím si, že ty první zápasy zvládám docela dobře. Samozřejmě, že  v dalších fázích turnaje jsou těžší soupeřky, ale i moje hra by se mohla zvednou a doufám, že se tak i stane.

Druhé kolo bude extrémně zajímavé, střetnete se s Carolinou Wozniackou, kterou trénuje David Kotyza...

Já bych si raději zahrála s Luckou, ale asi by to ani pro jednou z nás nebylo moc příjemné. Jsme tady spolu i na pokoji, všechno sdílíme spolu, jsme nejlepší kamarádky. Na kurtu bychom ale každá chtěla vyhrát, to je jasné.

Co se týče Caroliny, každopádně si myslím, že dostane dobrou taktiku. Je to bývalá světová jednička. Spoustu toho umí, má to v hlavě, ví, že je silná. Bude to opravdu těžký zápas. Caroline má výborný backhand a výborně běhá. Bude to o trpělivosti a agresivitě. Bude to opravdu těžký zápas.

Opavdu si myslíte, že by na vás David Kotyza ušil nějakou taktiku přímo na míru? Vy jste většinou ta, která diktuje tempo hry...

Úplně si nemyslím, že by určovala ráz hry ona. Na druhou stranu David mě zná asi nejlépe. Je teď trenér Caroline,  tak by asi bylo fér, kdyby jí poradil taktiku. Já se budu muset poprat zase s ní.