Souboj tenisových velikánů, DelPotro vyzve Djokoviće

- Radim Sochor

Olympijské hry svádí pravidelně ty nejlepší tenisty z celého světa do zápasů, stejně tak jako grandslamové turnaje. Po třech letech je tu opět duel dvou tenisových gigantů.

Čtrnáct vzájemných zápasů sehráli dnešní soupeři a jejich statistika dnes, tedy v neděli, jasně favorizuje srbského tenistu. Ten dokázal ovládnout hned jedenáct zápasů. Pojďme si některé připomenout.

2012 - US Open - čtvrtfinále
Novak Djoković - Juan Martín del Potro 3:0 (6:2, 7:6, 6:4)

Tvrdý povrch vyhovuje oběma tenistům. Novak Djoković v Americe v roce 2012 potkal del Potra hned dvakrát. Nejprve ho vyřadil v Cincinnati v semifinále po výsledku 6:3, 6:2, poté právě na US Open ve čtvrtfinále. Nutno dodat, že po obou vyhraných zápasech s del Potrem padl ve finále. V Cincinnati nestačil na Federera, na US Open na Murrayho.

2013 - Indian Wells - semifinále
Juan Martín del Potro - Novak Djoković 2:1 (4:6, 6:4, 6:4)

Další zajímavý zápas spolu sehráli opět v Americe, tentokráte na turnaji v Indian Wells. Novak Djoković byl jasným favoritem, ale argentinský tenista předvedl precizní výkon a soupeře dokázal přehrát, i když musel zápas otáčet.

2013 - Wimbledon - semifinále
Novak Djoković - Juan Martín del Potro 3:2 (7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3)

Jednoznačně největší bitvu spolu soupeři sehráli na travnatém Wimbledonu v roce 2013. Tehdy semifinálový zápas musel rozhodovat až pátý set. V něm del Potro sice prohrával 3:5, ale na returnu se dostal do vedení 30:0, následně i k brejkbolu avšak Novak Djoković perfektně zareturnoval a nebezpečí odvrátil. Zápas po 4 hodinách a 44 minutách uzavřel milimetrově trefeným winnerem po lajně.

Poté ale začal mít Argentinec velké zdravotní problémy. Operace zápěstí nepomohla, musela přijít další. V roce 2014 odehrál pouhých deset zápasů, o rok poté dokonce jen čtyři.

Letos se ale dostává zpět do hry. Ve Stuttgartu se dostal do semifinále, kde padl s Němcem Kohlschreiberem. Uvidíme tedy, zdali se mu podaří zaskočit srbskou tenisovou legendu. Ta už vzákazala do médií, že by si chtěla v semifinále zahrát s Rafou Nadalem.