Fed Cup: Siniaková po téměř čtyřech hodinách zajistila Češkám titul!

- Jan Vojkůvka

Český fedcupový tým slaví šestý titul za posledních osm let! Výhru 3:0 na zápasy zařídila svým nedělním vítězstvím Kateřina Siniaková, jež na dvorci se Sofií Keninovou zápolila 225 minut a vyhrála po nervydrásající bitvě 7:5, 5:7, 7:5!

V úvodním setu souboje jedniček bylo k vidění hned několik brejků. Lépe z tahanic o podání vycházela česká tenistka, která se hned v úvodu střetnutí dostala do vedení 2:0. Keninová vzápětí soupeřku rebrejkla, a stejný scénář se opakoval i v dalších hrách. Siniaková po dalším zisku podání soupeřky neudržela vedení 3:1.

Dvaadvacetiletá Češka ovšem dál potvrzovala roli favoritky a k dalšímu brejku se dostala v osmé hře, načež mohla úvodní dějství doservírovat. Ale znovu se jí to nepodařilo a Keninová přes shodu získala ztracené podání zpět. Obě tenistky si následně udržely servis, ale ve dvanácté hře opět na returnu zabrala Siniaková, jíž se podařilo proměnit přes shodu v pořadí třetí setbol a urvala první set na svou stranu.

Druhý set začal v podobném duchu. Siniaková opět dokázala prorazit hned v úvodu Keninové servis a ujala se tentokrát vedení 3:0. Ve čtvrté hře měla hned dva brejkboly na 4:0, ale využít je nedokázala a naopak to byla ona, kdo se na servisu začal trochu trápit. Američanka zvládla obrat na 3:4.

Česká hráčka, mohutně povzbuzována zaplněnou halou, však okamžitým rebrejkem srovnala. Za stavu 5:5 však přišla čistou hrou znovu o podání a Keninová mohla doservírovat. Snadné to sice neměla a musela se tahat přes několik shod, ale nakonec se jí podařilo využít čtvrtý setbol a vynutit si rozhodující sadu.

I v rozhodující sadě to byla srdnatě bojující Kateřina, které se podařilo jako první brejknout soupeřku. Přitom v úvodním gemu sama musela brejkbol odvracet. Opět se ale ujala vedení 3:0 a tentokrát z něho dokázala těžit. Nervydrásající byl pátý gem, ve kterém obě hráčky zápolily přes 10 shod. Keninová neproměnila hned pět brejkbolů a Siniaková si podržela servis.

I šestý gem byl hodně dlouhý a Keninová v něm čelila dvěma brejkbolům. Dokázala je ale odvrátit a důležité podání si podržet. Tím nastartovala svůj velký obrat a uhrála následující čtyři gemy v řadě. V desáté hře si pak vypracovala hned dva mečboly, jenže Siniaková se opět zvedla a předvedla jedno ze svých zmtrtvýchvstání, když čtyřmi fiftýny v řadě získala ztracené podání zpět.

V jedenácté hře musela Siniaková odvracet hned tři brejkboly v řadě, opět byla pod enormním tlakem, ale podařilo se jí klíčový servis udržet a hned v další hře na returnu si dokázala přes shody vypracovat dva mečboly. Ten druhý pak k obrovské radosti české lavičky i domácího publika využila.

„Neuvěřitelný zápas. Bylo to nahoru – dolů. Hrozné nervy... Děkuji všem, co mě táhli. Bylo totiž velmi těžké utkání dohrát – hlavně ve třetím setu, kdy se trochu opakoval průběh druhé sady,“ hodnotila utkání Siniaková. „Nevěděla jsem, kde mám přidat, když se to najednou začalo otáčet. Ještěže u mě zůstalo publikum. Na mečboly soupeřky mi bylo hrozně – fakt nejhůř. Pak jsem chytla druhý dech a konec si budu pamatovat navždy.“

Český tým se z fedcupového triumfu raduje po roční odmlce. Právě se Spojenými státy prohrály Češky v roce 2017 v semifinále. Letos je však ve finále zdolaly 3:0 na zápasy.

Česká republika – USA 3:0
Kateřina Siniaková (31.) – Sofia Keninová (52.) 7:5, 5:7, 7:5
Barbora Strýcová (33.) – Alison Riskeová (63.) zrušeno
Siniaková, Krejčíková – Collinsová, Melicharová zrušeno
Sobotní výsledky
Barbora Strýcová (33.) – Sofia Keninová (52.) 6:7(5), 6:1, 6:4
Kateřina Siniaková (31.) – Alison Riskeová (63.) 6:3, 7:6(2)