Challenger Trnava: Jebavý těsně vyhrál, Salaba po boji vyřazen

- Daniel Kubelka

Druhým hracím dne pokračuje slovenský challenger v Trnavě. Po sobotním úspěšném vystoupení se na kurty tenisového klubu Empire znovu vydají i Roman Jebavý a Libor Salaba, o postup do finále kvalifikace bude bojovat rovněž i domácí Lukáš Klein.

Libor Salaba ve druhém kole kvalifikace po velkém boji prohrál s osmnáctiletým Španělem Carlosem Tabernerem 1:6, 6:3, 4:6. Taberner letos vyhrál už dva futury, ale v Trnavě to byl velmi vyrovnaný zápas. Ve třetím setu Salaba ze čtyř gamů vyhrál tři na returnu a za stavu 4:5 nedokázal na svém servisu srovnat zápas. Po druhém podání vyhrál Salaba v rozhodujícím setu jen jeden jediný míček. "Nebylo to špatné. První set se mi moc nevyvedl, ve druhém setu jsem mohl vyhrát mnohem výraznějším způsobem, kdybych aspoň průměrně podával. Ve třetím setu jsem zase a svoje možnosti jsem extrémně špatně servíroval, udělal jsem i spoustu deblů. Dokázal jsem ještě snížit z 2:5 na 4:5, ale pak jsem si trochu nešťastně prohrál podání," uvedl po zápase Libor Salaba.

Salabu čeká ještě na turnaji čtyřhra po boku devatenáctiletého Turka Sarpa Agabiguna, kterého dobře zná ředitel trnavského turnaje Dominik Hrbatý, jenž úzce spolupracuje s tureckým daviscupovým týmem. Agabigun už letos vyhrál na futuru v Turecku čtyřhru po boku dalšího Čecha Marka Michaličky.



 Podobně dramatickou bitvu absolvoval také Roman Jebavý. I on hrál se Španělem. Pedro Martinez Portero je o rok starší, je mu devatenáct a letos vyhrál již čtyři turnaje kategorie futures. V tom posledním porazil ve finále právě Carlose Tabernera. Jebavý prohrál těsně první set, ale pak před vynikajícím publikem, které Čecha hnalo dopředu se vzepjal k výbornému výkonu a zápas otočil. O výhru bojoval do posledního míčku, ještě v závěrečném gamu na servisu mohl Martinez Portero snížit na 4:5, ale Jebavý udržel nervy na uzdě a postoupil do finálového kola kvalifikace, kde ho čeká talentovaný Ukrajinec Danylo Kaleničenko. "Pocity mám dobré. Po dlouhé době jsem odehrál výborný zápas s dobrým soupeřem. Zdálo se mi, že jsem hrál na úrovni, na jaké jsem hrál ještě před zraněním a doufám, že to takhle bude pokračovat. Na začátku jsem měl trochu smůlu. Prohrával jsem 1:4, ale klidně to mohlo být 3:2. Spíš mi mrzí ten závěr setu, který jsem ztratil. Od druhého setu jsem hrál ale bez chyb. Ve třetím setu jsem vedl 3:1, ale pak to najednou bylo 3:3 a 0:30 při mémo podání., ale dokázal jsem to nakonec zvládnout. Nervózní jsem byl až v závěru, proměnil jsem až čtvrtý mečbol, ale cítil jsem šanci tady jít dál. Čeká mě Ukrajinec Kaleničenko, kterého znám ještě z doby, kdy nebyl tak dobrý. Byl bych fakt moc rád, kdybych postoupil do hlavní soutěže," uvedl Roman Jebavý po zápase.   

Jebavý se nakonec představí i v deblu. Původně měl hrát s Němcem Moserem, který mu však na poslední chvíli debla zrušil, ale protože spoluhráč odřekl i Polákovi Bednarekovi, zahrají si Jebavý s Tomaszem Bednarek čtyřhru spolu. V prvním kole je čeká dvojice Andre Ghem z Brazílie a Mateusz Kowalczyk z Polska. Ghem s jiným spoluhráčem Eyssericem z Francie minulý týden ovládl čtyřhru v Liberci.

STRABAG CHALLENGER OPEN, Trnava (antuka, muži, 42 500 eur + H, 1. kolo kvalifikace)

Attila Balazs (HUN)[WC] - Markus Eriksson (SWE)[5] 2:6, 7:6 (7:3), 4:6
Ricardo Ojeda Lara (ESP)[1] - David Pel (NED) 7:6 (7:1), 7:5
David Pichler (AUT) - Marcin Gawron (POL)[7] 6:3, 6:4
Pedro Martinez Portero [4] - ROMAN JEBAVÝ 7:5, 4:6, 3:6
Hubert Hurkacz (POL)[2] - Sander Arends (NED) 6:1, 6:2
Danylo Kaleničenko (UKR) - Juan Lizariturry (ESP) 3:6, 6:2, 6:1
Geoffrey Blancaneuax (FRA)[WC] - Lukáš Klein (SVK) [WC]
Carlos Taberner (ESP)[3] - LIBOR SALABA 6:1, 3:6, 6:4