ITF/Challenger: Nejedlý v Piešťanech neuspěl, Vichljancevová ovládla Plzeň, De Greef Liberec

- Daniel Kubelka, Jakub Siwek

Do svého finiše dojely také turnaje nižší kategorie pořádané v Česku a na Slovensku. Liberečtí diváci viděli ve finále challengeru ryze belgický souboj, ve kterém zvítězil Arthur De Greef. Na západě Čech se o vítěznou trofej z podniku ITF utkají dvě ruské tenistky, titul zvedla Natalija Vichljancevová. Pavel Nejedlý se pak pokoušel získat svůj druhý titul z futuru, ale v souboji s Ignatikem prohrál.

ITF Piešťany

Pavel Nejedlý měl v neděli šanci vybojovat svůj druhý titul, nicméně ve finále jej čekal velmi těžký soupeř a to bývalá juniorská jednička Vladimir Ignatik. Běloruský tenista poslední dobou hraje v parádní formě, což potvrdil i v minulém týdnu v Praze, kde dokráčel až do finále, kde v těsném zápase podlehl v tiebreaku třetí sady s Giraldem.

Ignatik byl v zápase proti českému kvalifikantovi jasným favoritem. V jeho prospěch kromě žebříčkového postavení hovořila i bilance vzájemných zápasů. V doposud jediném duelu obou těchto soupeřů se z výhry ve dvou setech radoval právě Ignatik, který Nejedlého přehrál ve čtvrtfinále turnaje v Jablonci v loňském roce, dnes si tedy připsal další výhru, tentokrát 6:0 a 6:1. Nejedlého ale tato prohra nemusí až tak trápit, jelikož si za ni připíše do žebříčku ATP dalších 10 bodů, což je v jeho situaci velmi hodně. V praxi to pak znamená, že již brzy se bude úspěšně vyhýbat kvalifikacím. Jelikož se body z futurů zapisují do žebříčku s týdenním zpožděním, tak teprve v pondělí se mu do něj zapíší 2 body z Trnavy z minulého týdne, což bude znamenat, že v pondělí bude mít bodů 20. Následující týden se mu započte těchto 10 bodů z Piešťan a český rodák tak bude na třiceti a to znamená, že za dva týdny jej budeme evidovat někde kolem 730. příčky, což mu dává velkou šanci na to, že za několik týdnů budeme vídávat Pavla Nejedlého již mezi nasazenými a vyhne se v úvodních kolech těžším soupeřům.
"Dneska mi to vůbec nesedlo. Nic se mi nedařilo. Neříkám, že bych vyhrál, ale mohlo to být alespoň dramatičtější. Takhle to bohužel odpovídá. Snažil jsem se to zlomit, ale nešlo to. Kdybych ale podával každý turnaj takovéhle výkony, byl bych ale spokojený," uvedl po zápase Pavel Nejedlý, který se teď chystá na future do Slovenské Ľupči, kde opět bude nastupovat i v deblu s Petrem Michnevem.  

SVIJANY OPEN 2016 LIBEREC (antuka, muži, 42 500 eur + H, semifinále dvouhry a finále čtyřhry)

Arthur De Greef (BEL)[7] - Steve Darcis (BEL)[2] 7:6, 6:3

Slovak F2, Piešťany (muži, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry + finále čtyřhry)

PAVEL NEJEDLÝ [Q] - Uladzimir Ignatik (BLR)[1]  0:6, 1:6

Tennis Arena Cup 2016, Plzeň (ženy, antuka, 25 000 USD, semifinále dvouhry)

Anna Kalinská (RUS) - Natalija Vichljancevová (RUS)[4]  1:6, 3:6