ATP cenám vládne Djokovič. Na své si přišli Federer i Nadal

- Marek Bartošík

Konec sezóny 2018 se blíží a Asociace tenisových profesionálů (ATP) i letos ocenila tenisty, kteří se během roku nejvíce zasloužili o dobré jméno bílého sportu. Hned dvě kategorie ovládl Novak Djokovič. Kromě toho byly vyhodnoceny i nejlepší turnaje sezóny.

Nejdůležitější trofej pro hráče roku patří vždy hráči, který zakončí rok na prvním místě žebříčku. Už popáté se tak raduje Novak Djokovič, který letos vyhrál dva grandslamy. Srbský tenista rovněž získal ocenění pro nejlepší comeback. Na začátku sezóny mu patřila dvanáctá příčka, v jednu chvíli byl dokonce až dvaadvacátý. Společně se svým svěřencem uspěl i navrátivší se Marián Vajda. Slovák se poprvé stal nejlepším trenérem v kategorii, která vznikla teprve předloni.

Na své si tradičně přišel i Roger Federer. Vítěz letošního Australian Open už po šestnácté v řadě uspěl v kategorii pro nejoblíbenějšího hráče. Té tedy vládne nepřetržitě od roku 2003. I v soutěži o nejoblíbenější deblový pár panuje hegemonie. Dosavadních třináct ročníků ovládli bratři Bryanovi. Letos se opět radoval Mike Bryan a s ním Jack Sock.

V kategorii „Sportsmanship Award“ (fair-play chování) zvítězil Rafael Nadal a přerušil tak sedmiletou nadvládu Rogera Federera. Ten v anketě triumfoval i v letech 2004 až 2009, Nadal svůj první primát získal před osmi lety.

Za své zásluhy v oblasti humanitární pomoci byl oceněn Tommy Robredo a přidal se tak k Nadalovi, Federerovi, Djokovičovi, Murraymu, Agassimu, Blakeovi, Bryanům či Bopannovi a Kúrešímu.

Z mladých tenisových nadějí byli za svou tvrdou práci odměněni Stefanos Tsitsipas (největší zlepšení) a Alex De Minaur (nováček roku).

Mezi turnaji kategorie Masters popáté v řadě uspělo Indian Wells, mezi „pětistovkami“ bylo nejlepší Queen’s, mezi ATP 250 pak Stockholm.