Švýcarský děda s úžasným forhendem. Jak Berdych načapal Kvitovou ve stylu Fantomase

- Tomáš Macák

V úterý se dočkala Petra Kvitová na tréninku před finále Fed Cupu zajímavé návštěvy. Neznámý starší pán ze Švýcarska, jenž se v O2 areně ocitl jakožto výherce na vyhlášení soutěže, si chtěl s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou „zapinkat“. Na kurtu nečekaně předváděl neuvěřitelné věci, kterými přiváděl svoji sparingpartnerku do údivu. „Přišlo mi celkem divné, jak to zabíjí z forhendu,“ žasla zpětně Kvitová. Jak se věci ve skutečnosti měly zjistila, když si se „staříkem“ šla podat ruku u sítě.

Něco jí od začátku úplně nesedělo. Na úterním tréninku se objevil jakýsi Hubert Schmidt z Basileje. Tento Švýcar zatoužil po tom, aby si s Petrou Kvitovou mohl dát krátkou výměnu. Dorazil i vybaven, ovšem pouze starou dřevěnou raketou, se kterou údajně hrával v mládí. Na kurt se spíše došoural, odhodil hůlku a pak se začaly dít věcí. Ze staříka okamžitě vyzařovala neuvěřitelná energie, která se přenášela také do smrtících forhendů.

Petra Kvitová sice bojovala s nachlazením, ale že by muž na druhé straně byl až tak dobrý?

Vše vyplavalo na povrch, když si šli oba aktéři podat ruce. Pod dokonalou maskou se skrýval nejúspěšnější český tenista posledních let Tomáš Berdych. Osmadvacetiletá hráčka dokázala svého krajana včas prokouknout. „Ráda tě poznávám, Tomáši,“ prohlásila se smíchem Kvitová u sítě.

„Jsem velmi pyšná, že jsem ho poznala,“ říkala o dva dny později Kvitová novinářům. „Ale vy ho určitě nepoznáte,“ dodala důrazně s nadsázkou. Nicméně nějakou dobu tápala. Identifikovala Berdycha díky brilantním ranám? „Podle úderů úplně ne, ale přišlo mi, že musí jít o někoho známého, protože aby někdo hrál takto, tak musí být fakt dobrý,“ pokračovala momentálně sedmá žena žebříčku WTA. K prozření došlo na konec náhodného setkání při podání rukou. „V tu chvíli jsem ho poznala podle očí,“ radovala se i s odstupem času Kvitová.

„Celou dobu mi to šrotovalo v hlavě, říkala jsem si, že to fakt není možné. Naštěstí mi v hlavě bliklo, takže jsem na sebe hrdá,“ prohlásila spokojeně česká lvice. Jedním z faktorů, který také mohl pomoci k rozklíčování Berdycha, byl pohyb. „Ta jeho chůze je taková jiná,“ culila se Kvitová.

Podezření měla ale už od úvodního pozdravení. „Viděla jsem, že to není úplně kůže, že na tváři něco má. Ale pak jsem to moc neřešila,“ vysvětluje.

Poté, co kompletně poznala skutečný stav věci, smekla v nadsázce před Berdychem, jak moc mu to sluší. „Musel kvůli tomu chudák vstávat ve 3 ráno,“ připomněla Kvitová náročnost příprav. Už o hodinu později byl v šikovných rukách renomovaného maskéra Davida Šestáka, aby byl v devět připravený „na značkách“.   

K celé kuriózní události došlo v rámci nafingované soutěže, kterou uspořádala jedna ze švýcarských firem vyrábějící hodinky. Výsledkem je více než originální reklama. „Moc mě to pobavilo, věřím, že stejný úspěch bude mít video i mezi diváky,“ komentovala Kvitová.

„Výherce“ oné soutěže si rovněž ranní dobrodružství užil. „Bylo veselé sledovat, jak Petra začala velmi zvolna, ale jak jsem začal já přitvrzovat, přidávala i ona a přestávala starého výherce šetřit,“ smál se Tomáš Berdych a druhým dechem dodává: „I když jsem v masce s umělými zuby vypadal hodně vážně, v duchu jsem se od rána smál, ostatně jako nakonec všichni, kteří u toho byli. Je potřeba umět si udělat legraci i ze sebe.“

A jak se líbilo vám nekonvenční setkání dvou českých hvězd bílého sportu?


Galerie