Rafael Nadal: Je zázrak, že jsem byl letos světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Letošní sezona na mužském okruhu nabídla mnoho zajímavého. Ač stále není u konce, Španěl Rafael Nadal se jal svůj rok zhodnotit. A neváhal použít opravdu velkých slov, když rok 2018 přirovnal k zázraku. Mluvil totiž o svém stanutí na postu světové jedničky.

Nadal, jehož sezonu výrazně narušila zranění a vynechal prakticky pět celých měsíců, se dokázal, po ztrátě první pozice na světě, opět do čela světového rankingu vyšvihnout. Přitom pětiměsíční absence ho stála spoustu velkých turnajů, včetně pěti Masters.

Tři měsíce marodil po Australian Open, další zranění ho zastavilo po US Open. Vynechal turnaje jako Indian Wells, Miami, Cincinnati, Šanghaj, či nejnověji Paříž. Přesto až do pondělí bude světovou jedničkou. Odehrál přitom pouhopouhých devět turnajů.

„Je snad zázrak, že i když jsem odehrál jen devět turnajů, byl jsem světovou jedničkou. A to jsem ještě na dvou grandslamech musel skrečovat,“ podivoval se Nadal. „Že jsem i přesto dokázal být na prvním místě, je skvělá zpráva. Ukazuje to totiž, že svou práci na kurtu odvádím ještě lépe, než je snad možné,“ usmíval se.

I když dvaatřicetiletý tenista v pondělí přepustí místo na čele žebříčku Novaku Djokovičovi, může být se svou sezonou více než spokojený. Na okruhu chyběl už pět měsíců a stihl odehrát jen devět turnajů. Na nich vybojoval tituly na French Open, v Monte Carlu, Římě a Torontu. Ve Wimbledonu prohrál v semifinále, stejně jako na US Open (skreč) a v Melbourne skončil ve čtvrtfinále (skreč). Nevydařený byl pouze podnik Masters v Madridu, kde nečekaně padl ve čtvrtfinále.