Obhájcovy trable. Sockovi hrozí obrovský propad

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO: Před rokem Jack Sock senzačně ovládl Masters v Paříži a na poslední chvíli se kvalifikoval na Turnaj mistrů do Londýna. Tam se v silné konkurenci neztratil, přes Čiliče a Zvereva se probojoval do semifinále a sezónu zakončil na skvělém osmém místě. Nyní je ale vše jinak.

Mizérie. Tak by se jedním slovem dala nazvat sezóna šestadvacetiletého Američana. Ale pozor, pouze ve dvouhře! Ve čtyřhře totiž Sock válí, letos si připsal pět titulů. S Mikem Bryanem dokonce ovládli Wimbledon i US Open a zajistili si účast na Turnaji mistrů.

Ale zpět ke dvouhře. Sock v ní měl loni velmi slušnou bilanci 38 výher a 21 porážek. Letos je na tom podstatně hůře, dosud si připsal pouhých 9 vítězství z 29 utkání. Hned třináctkrát vypadl v prvním kole, na trávě v Eastbourne se dokonce zkoušel rozehrát v kvalifikaci, ale ani tam neuspěl.

Do Paříže přijel jako 23. hráč celkového žebříčku, ovšem až jako 156. tenista letošního pořadí. Díky skalpům Richarda Gasqueta a Maleka Džazírího a postupu do čtvrtfinále se vyšvihl o 51 příček. Velmi pravděpodobně si tak zajistil účast v hlavní soutěži Australian Open 2019.

Pokud by se Sockovi povedlo neuvěřitelné a nejcennější titul své singlové kariéry by obhájil, pak by přezimoval někde kolem 30. místa.

Cesta Jacka Socka za potenciálním titulem v Paříži:
1. kolo: volný los
2. kolo: Gasquet (6:3, 6:3)
Osmifinále: Džazírí (6:0, 6:4)
Čtvrtfinále: Thiem/Čorič
Semifinále: A. Zverev/Chačanov
Finále: Djokovič/Federer/Čilič/Anderson