Shapovalov vynechá letošní Next Gen Finals. Životní šanci dostane polský mladík

- Jan Vojkůvka

Turnaj Next Gen ATP Finals se bude muset letos obejít bez kanadského tenisty Denise Shapovalova. Devatenáctiletá vycházející hvězda mužského tenisu se rozhodla turnaj talentů vynechat kvůli únavě. Díky tomu dostane velkou příležitost polský hráč Hubert Hurkacz, aktuálně devátý muž žebříčku do 21 let.

Shapovalov v letošní sezony odehrál celkem 63 zápasů a 35 z nich vyhrál. Nabitý program se výrazně projevil na jeho energii, která v závěru sezony začala docházet a i s ohledem na náročnější los prohrál pět z posledních šesti duelů.

Rozhodl se tak vynechat závěrečný milánský podnik, kterého se zúčastnil už loni v teprve 18 letech. Své místo tím přepustil 79. hráči světa Hubertu Hurkaczovi z Polska.

Jednadvacetiletý Hurkacz se letos poprvé prokousal do elitní světové stovky a odehrál už 78 zápasů, ze kterých 51 vyhrál. Získal tituly na challengerech v Poznani a Brestu, podařilo se mu dojít také do finále v Ču-chaji a prosadil se i na grandslamech.

Na French Open a US Open se skrz kvalifikaci dostal do druhého kola, ve Wimbledonu si pak zahrál hlavní soutěž jako šťastný poražený. Kvalifikační zápolení zvládl i na dalších turnajích ATP.

A v závěru sezony se může těšit i na štědře dotovaný Turnaj mistrů vycházejících hvězd.