Šokovaná Wozniacká! Dánka trpí autoimunitní chorobou

- Jan Vojkůvka

Caroline Wozniacká má za sebou jeden z nejlepších roků kariéry. V profesionálním životě konečně dosáhla na tolik vytoužený grandslamový titul, v tom osobním se zasnoubila s bývalým basketbalistou Davidem Leem. Konec roku ale přinesl i velmi chmurné zprávy...

„Na začátku to byl hrozný šok,“ přiznala Wozniacká na tiskové konferenci během Turnaje mistryň. To se zrovna rozpovídala o tom, jak před US Open podstoupila testy u lékaře a byla jí diagnostikována revmatoidní artritida.

Revmatoidní artritida je systémové zánětlivé autoimunitní onemocnění, které vede k chronickému zánětu synoviální tkáně, což má za následek nevratné poškození chrupavek a kostí kloubů. Může však zasáhnout i oči, srdce či plíce a vést ke kardiovaskulárním a respiračním onemocněním. Je spojena se zvýšenou mortalitou a často mívá trvalé následky, čímž se snižuje kvalita života nemocného člověka.

„Víte, jako sportovec se cítíte být ohromně silní. A najednou se musíte vypořádat s tímto,“ krčila Wozniacká rameny.

„Je potřeba zůstát stále pozitivní a hlavně s tím pracovat. Jsou způsoby, jak se cítit dobře, což je skvělé. Po US Open jsem hlavně musela zjistit, co to všechno obnáší,“ pokračovala Dánka. „Zašla jsem za jedním z nejznámějších doktorů, co se tím zabývá. Zahájila jsem léčbu. Víte, když jste profesionální sportovec, asi to není ideální stav, ale nakonec se dá vždy vymyslet nějaký plán, co s tím dělat.“

Wozniacká připustila, že se mnohem více věnuje posilování a dělá různé cviky, kterými se snaží zabránit nevratnému poškození kloubů. „Ale někdy je to těžké. Jsou dny, kdy se nemůžete ani dostat z postele. Pak jsou ale i dny, kdy jste v pohodě a máte pocit, že je všechno v pořádku,“ podotkla a přiznala, že jednoho rána nebyla schopná ani zvednout ruce nad hlavu.

„Jsem ale šťastná, že jsem zakončila sezonu a teď musím především vymyslet nějaký plán, abych tu příští zvládla ještě lépe,“ dodala Dánka, která se ani přes svou diagnózu nehodlá vzdát boje o další tenisové úspěchy.