Vzorní reprezentanti! Prezident republiky udělil třem českým tenistům státní vyznamenání

- Filip Lefenda

Velké pocty se během nedělních oslav sto let od vzniku Československa dostalo třem českým tenistům. Radku Štěpánkovi, Petře Kvitové a Heleně Sukové bylo prezidentem republiky Milošem Zemanem uděleno státní vyznamenání za úspěšnou reprezentaci země.

Přímo z rukou prezidenta přijali ocenění na Pražském hradě dvojnásobný daviscupový vítěz a bronzový medailista z olympiády v Riu Radek Štěpánek, jenž se před týdnem loučil v O2 areně s bohatou kariérou, a další někdejší reprezentantka Helena Suková, majitelka čtrnácti grandslamových trofejí, dvou stříbrných medailí z olympiád a čtyřnásobná vítězka Poháru federace.

Petra Kvitová na Pražském hradě nebyla, dvojnásobná wimbledonská šampionka a bronzová olympionička z Ria obdrží medaili za reprezentaci země dodatečně. „100 let naší republiky. Co víc si přát, než být její součástí? Jsem hrdá na to, že ji mohu reprezentovat,“ napsala osmadvacetiletá tenistka, která s českým fedcupovým týmem ovládla populární týmovou soutěž hned pětkrát, během neděle na svůj facebookový profil.

Spolu s triem tenistů byli u příležitosti oslav sta let republiky vyznamenání i další sportovci – snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, fotbalový brankář Petr Čech a in memoriam také někdejší gymnasta Jan Gajdoš.