Deblové královny na singapurský trůn neusedly. Titul obhájila Babosová

- Tomáš Macák

Na rozdíl od dvouhry se v deblu do finále probojovaly jedny z favoritek. Dva nejvýše nasazené páry. K české radosti se v souboji o titul objevily Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, které v singapurském finále Turnaje mistryň vyzvaly Timeu Babosovou s její francouzskou parťačkou Kristinou Mladenovičovou. Ty začaly rok triumfem na Australian Open a velkolepě ho zakončují na poslední akci sezóny. Maďarsko-francouzský pár vyhrál 6:4 a 7:5.

Loni po supertiebreaku mohla v Singapuru zvednout trofej pro šampionky ze šampionek po boku Sestini Hlaváčkové. Nyní Timea Babosová musela české barvy porazit. A to hned v dvojnásobném zastoupení. Čerstvé světové jedničky Kateřinu Siniakovou a Barboru Krejčíkovou čekala ve finále kromě Maďarky také Kristina Mladenovičová.

Od samotného úvodu bylo zřejmé, že střetávají dva nejvýše nasazené páry. Takřka precizní tenis s minimem chyb podpořený skvělým podáním. O výborném servisu svědčilo to, že až do sedmého gemu se hrálo bez brejkbolů a shod. Následně přišla slabší chvilka Siniakové, která rozhodla o osudu prvního setu. Babosová s Mladenovičovou získaly výhodu brejku a vedly 4:3.

V desáté hře byly Češky blizoučko k brejkbolům, ovšem ve výměně, ve které už měly fiftýn na dosah, nakonec nadvakrát chybovaly při smeči. Za 36 minut tak vedlo maďarsko-francouzské duo především díky skvělé Mladenovičové na síti 1:0 na sety.

Brejkboly se pro české tenistky dostavily ve druhé hře. Ovšem zůstalo jen u nich, soupeřky se dokázaly dobře ubránit. A naopak to byly ony, kdo dokázal soupeřkám utéct. Mladenovičová s Babosovou udělaly obří krok k celkovému vítězství v pátém gemu.

Onen krok ale vymazaly Krejčíková a Siniaková hned v následující hře, protože samy kontrovaly bleskovým brejkem. Vše navíc potvrdila při svém podání druhá jmenovaná

Za stavu 5:5 ale nezvládla Siniaková udržet při výborném výkonu soupeřek podání a vysněný titul se začal pro české hráčky rozplývat. 

Za 1 hodinu a 22 minut si vytvořily Babosová s Mladenovičovou dva mečboly. Ačkoliv Francouzka působila při servisu v závěrečné fázi trochu nervózně, dokázala zápas uzavřít.

Po Australian Open tak společně s Babosovou slaví druhý velký titul ze čtyřhry. Letos společně kralovaly v australském Melbourne. Teď vlastní trofej Martiny Navrátilové. 

I tak to pro Siniakovou s Krejčíkovou byla skvělá sezóna, ve které si dohromady připsaly 37 výher. 

„Jste velmi dobrý tým. Mrzí mě, že váš singapurský debut dopadl takto. Měly jste výtečnou sezónu se dvěma grandslamovými tituly, dostaly jste se na první místo v žebříčku,“ zhodnotila s úctou českou jízdu Mladenovičová.

A měla ještě jeden povzbuzující vzkaz směrem k poražené straně. „Jsem si jistá, že spolu odehrajeme ještě mnoho dalších finálových zápasů," zakončila Francouzka. 

Pak už si mohla s Babosovou přebrat pohár z rukou legendy. 

BNP Paribas WTA Finals (ženy, 7 000 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Babosová (HUN), Mladenovičová (FRA) 4:6, 5:7