Turnaj mistryň: Neporazitelná! Svitolinová po obratu získala největší titul kariéry

- Tomáš Macák

Málokdo by před vyvrcholením sezóny vsadil právě na tyto dvě tenistky. Ukrajinka Elina Svitolinová a Sloane Stephensová ale nedaly ve svých skupinách ostatním šanci a přes semifinále se bez ztráty kytičky dostaly až do samotného konce Turnaje mistryň. V posledním utkání v Singapuru se z největšího titulu kariéry radovala Ukrajinka Svitolinová. Minulostí je i souboj o titul ve čtyřhře. V něm Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou nenasadily korunu jinak naprosto výjimečné sezóně, ve které posilnily fakt, že Česká republika je ženským deblovým rájem.

V souboji neporažených triumfovala Svitolinová (3:6, 6:2, 6:2)

Elina Svitolinová z Ukrajiny dokázala udržet na letošním Turnaji mistryň neporazitelnost a slaví největší titul kariéry. Ve finále v Singapuru otočila zápas proti americké grandslamové šampionce Sloane Stephensové, kterou po téměř dvou a půl hodinách porazila 3:6, 6:2, 6:2.

V prvním setu vůbec posledního utkání, které se v současném dějišti WTA Finals konalo, byla o něco horší hráčkou, přesto své šance měla. O podání přišla už ve druhé hře a nedokázala s výsledkem nic udělat. Ve třetím gemu nevyužila dva brejkboly a stejný počet šancí zahodila v sedmé hře.

Stephensové se ale z vedení nepodařilo nic vytěžit. Ve čtvrtém gemu druhé sady ztratila podání, a i přesto, že hned vzápětí přes shodu dokázala soupeřku rebrejknout, v dalších třech gemech se musela před uměním Ukrajinky sklonit.

Rozhodující sada měla obdobný průběh. V prvních gemech se obě tenistky tahaly přes shody a už ve druhém gemu Svitolinová prorazila soupeřce podání. O výhodu sice v pátém gemu přišla, ale koncovka byla opět plně v její režii. Ve zbývajících třech gemech zápasu dominovala a připsala si na konto největší titul kariéry.

Těch má rodačka z Oděsy už ve sbírce celkem dvanáct. Letos zvítězila také na turnajích v Brisbane, Dubaji a Římě.

Siniaková s Krejčíkovou výjimečnou sezónu triumfem nezakončily (4:6, 5:7)

Nehledě na výsledek finálového střetnutí v Singapuru musely být se sezónou spokojené. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková v ní vyhrály dva grandslamy, a od tohoto týdne jsou světovými jedničkami. Navíc je jasné, že jimi budou i přes následující dva měsíce, kdy se tenisový život ubere do zimního spánku.

Vítězství v souboji o titul v rámci Turnaje mistryň by bylo grandiózní uzavřením roku 2018. A to jak pro české duo, tak pro druhé finalistky - Timeu Babosovou a Kristinu Mladenovičovou. Jako šampionky se s aktuální sezónou loučí maďarsko-francouzská dvojice. 

Ta za hodinu a 26 minut vyhrála 6:4 a 7:5. Po titulech z melbournského grandslamu a Birminghamu nyní mají další pěkný kousek do sbírky. Zápasu jsme se více věnovali ZDE.

Finále dvouhry
Elina Svitolinová (UKR, 7.) – Sloane Stephensová (USA, 6.) 3:6, 6:2, 6:2
Finále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 4:6, 5:7