Liberec Open 2018: Osmnáctiletá jednička domácí titul neukořistila, v deblu slaví Gengel s Nouzou

- Tomáš Macák

Na velký sváteční den vrcholí liberecký turnaj. A slavnostní tečka se odehrává především podle českých not. Ve finále dvouhry ale neuspěla nasazená jednička turnaje Michael Vrbenský, jenž si do statistik nezapsal druhé letošní celkové vítězství. Cestu za domácí trofejí osmnáctiletému tenistovi překazil Ital Julian Ocleppo, pro kterého to bylo první finále kariéry. Ryze domácí záležitostí pak byl souboj o titul v deblu, který ovládli Marek Gengel a Petr Nouza. Rozuzlení podniku odehrávajícího se pod Ještědem vám přiblížíme skrze rozhovory, které pro vás nasbírá náš redaktor v místě dění.

Vrbenský roli jedničky ve finále nepotvrdil (6:4, 3:6, 4:6)
Nasazená jednička libereckého turnaje kategorie Futures nezvládla poslední krok. Michaela Vrbenského (541.) ve finále čekal Ital Julian Ocleppo (1104.), který se zatím nikdy ve své profesionální kariéře nepředstavil v přímém souboji o titul.

Zdálo se, že jednadvacetiletý tenista ve své premiéře neuspěje, neboť první sadu prohrál 4:6. Pak ale přišly jeho chvíle. Druhá sada mu patřila v poměru 6:3 a rozhodující dějství získal ve svůj prospěch výsledkem 6:4. K celkovému vítězství si pomohl jedenácti esy. Naopak Vrbenského může mrzet malá úspěšnost při proměňování brejkbolů.

Gengel s Nouzou šampiony (2:5, 6:3, 10:3)
Na rozdíl od dvouhry ovládli debla nasazené jedničky. Marek Gengel a Petr Nouza to však neměli lehké, neboť s dvojicí, kterou tvořili Jonáš Forejtek a Jan Mertl, prohráli první set 2:6. Favorité se ale do zápasu vrátili druhou sadou, kterou získali v poměru 6:3. 

V supertiebreaku už nedal Gengel s Nouzou páru, jenž byl složený z trenéra a jeho svěřence, šanci a vyhráli 10:3. 

Při své společné premiéře tak hned třiadvacetiletý Gengel a jeho o tři roky mladší spoluhráč mohli oslavit první trofej. 

Finále dvouhry
MICHAEL VRBENSKÝ (541.) – Julian Ocleppo (ITA, 1106.) 6:4, 3:6, 4:6
Semifinále čtyřhry
FOREJTEK, MERTL – GENGEL, NOUZA 6:2, 3:6, 3:10