ATP

Zatracené chyby. Federer se znovu trápil, v Basileji přesto uhrál postup

- Radek Štohl

Trápení pokračuje, vítězná série v Basileji nadále trvá. Roger Federer na domácím podniku postoupil do svého patnáctého semifinále kariéry, když po více jak dvou půl hodinách udolal Gillese Simona. Federer ve třísetovém duelu hned pětkrát ztratil servis, celkově vytvořil rovných šedesátých nevynucených chyb. Švýcarský tenista v Basileji neprohrál od finále 2013 s Juanem Martínem Del Potrem.

Jako noc a den. A jako den a noc. Výkony Rogera Federera začínají čím dál více nabírat na tendenci výpadků, které se projevují také v jeho rodném městě. Vše začalo již v úvodním kole proti Filipu Krajinovičovi.

Tehdy vůbec prvně od roku 2008 ztratil set v prvním kole svého oblíbeného turnaje. Ačkoliv vyhrál úvodní sadu 6:2, do kurtu dostal jen 37% prvního servisu. Následně již vedl 6:2, 3:1, do konce setu ještě třikrát stačil přijít o servis. V závěrečné sadě poté již vedl 5:2, s náskokem dvou brejků nakonec vyhrál 6:4.

V osmifinále nad Janem-Lennardem Struffem zvítězil 6:3, 7:5, servis ztratil "jen" jednou. Po zlepšeném výkonu jeho fanoušci očekávali snadnější páteční čtvrtfinále. To se proti Gillesu Simonovi rozhodně nepřihodilo…

Federer do zápasu vstoupil špatně, hned ve druhém gemu ztratil servis. Při svém dalším podání musel odvracet brejkbol. Jeho šance se naskytla v sedmé hře, postupně nevyužil tři brejkboly, kvůli čemuž prohrával 2:5. Na poslední možnou chvíli ale proměnil druhou šanci na brejk. Za stavu 5:6 musel zažehnat setbol, v tiebreaku již dominoval.

Ve druhé sadě si tenisté od třetí do šesté hry čtyřikrát v řadě vyměnili servisy, Federer dvakrát musel stahovat. Třetí podání v sadě si Švýcar prohrál za stavu 4:4, při servisu protihráče již znovu neuspěl, zásluhou čehož se šlo do třetí sady.

Rozhodující set měl pro domácí diváky parádní začátek, Federer vedl 3:0. V sedmé hře si ale při servisu neuhrál ani fiftýn, za chvíli bylo již srovnáno 4:4. Třetí tenista světa ale přichozí fanoušky nezarmoutil, v desáté hře si vypracoval mečbol, který okamžitě proměnil.

I přes tuto skutečnost by se však do příštího duelu měl zlepšit, tedy chce-li pomýšlet na úspěch. Poměr vítězných úderů a nevynucených chyb v zápase činil 40/60. O finále se Federer potká s Daniilem Medveděvem.

ATP

Swiss Indoors Basel (muži, SWI, 1 984 420 EUR, tvrdý povrch – hala)
Čtvrtfinále dvouhry
Roger Federer (SWI, 3.) – Gilles Simon (FRA, 32.) 7:6(1), 4:6, 6:4