Pohřebiště favoritek! Poprvé v historii se na Turnaji mistryň stala nebývalá věc

- Jan Vojkůvka

Turnaj mistryň v Singapuru zažívá situaci, s níž se od zavedení skupinové fáze v roce 2003 nesetkal. Do semifinále se nepodívá ani jedna z prvních čtyř nasazených, naopak o trofej se utká tzv. druhý sled, tedy tenistky, jež před turnajem nepatřily mezi čtyři nejvýše postavené hráčky na žebříčku.

Když se v roce 2003 zavedly na Turnaji mistryň základní skupiny, eliminoval tento fakt v řadě případů překvapivé vyřazení mnohých favoritek. Letošní ročník, který je zároveň posledním, jenž se hraje právě v Singapuru, se však zapíše do historie.

Do semifinále se nepodívá ani jedna ze čtyř prvních nasazených, a tedy největších favoritek. Postup vybojovaly až pátá nasazená Sloane Stephensová, šestka Elina Svitolinová, sedmička Karolína Plíšková a osmička Kiki Bertensová.

Vzhledem k absenci světové jedničky Simony Halepové se tak nepodařilo tenistkám, které jsou na žebříčku mezi 2. a 5. místem, potvrdit role favoritek. Už ve skupinách končí aspirantky na titul Caroline Wozniacká, Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová i Petra Kvitová.

V semifinále se proti sobě utkají Karolína Plíšková se Sloane Stephensovou a Elina Svitolinová s Kiki Bertensovou.

Letošní Turnaj mistryň také poznal další dvě hráčky, jež dokázaly v základních skupinách vyhrát tři zápasy. V pořadí dvacátou tenistkou, jež neutržila ani jednu porážku, se stala Elina Svitolinová. Tou jednadvacátou pak Sloane Stephensová.