Talent Forejtek chce prorazit mezi muži. Potenciál rozhodně má, říká jeho nový trenér

- Jan Havlovic

Teprve sedmnáctiletého Jonáše Forejtka čeká důležitá etapa jeho kariéry. Po úspěšných letech mezi juniory bude chtít mistr Evropy do 18ti let prorazit mezi muži. K tomu mu má pomoci zkušený matador Jan Mertl, který se dlouhá léta úspěšně pohyboval na okruhu ITF. „Spolupracujeme od začátku října. Jonáš potenciál rozhodně má,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět jeho nový trenér Jan Mertl.

Přechod z juniorských kategorií mezi muže dělá problém snad každému mladému tenistovi. Nejeden talentovaný hráč kvůli neúspěchu v této fázi kariéru zabalil. To by však neměl být případ sedmnáctiletého Jonáše Forejtka, který je považován za velký talent českého tenisu.

S přechodem mezi muže má Forejtkovi pomoci nový kouč Jan Mertl, který má bohaté zkušenosti. Šestatřicetiletý vítěz 24 turnajů v singlu na okruhu ITF nedávno ukončil hráčkou kariéru a dal se na trenéřinu. „Měl jsem zranění a i okolnosti tomu napomáhaly, takže jsem se takhle rozhodl. Od začátku října jsem již v pozici trenéra,“ vysvětluje Mertl.

Zkušený matador nyní načíná novou životní kapitolu. Bude mít za úkol Jonáše Forejtka úspěšně začlenit do dospělého tenisu. „Chci mu pomoct především při přechodu z juniorů do mužů. Hodně kluků s tím má problém, a tak chci Jonáše trochu nakopnout, aby věděl, do čeho jde,“ líčí Mertl své plány. 

„Uvidíme, jak to bude klapat. Jonáš potenciál rozhodně má,“ dodává bývalý hráč světové dvoustovky, který hraje na právě probíhajícím turnaji v Liberci dvouhru i čtyřhru. „Jsem tady hlavně kvůli Jonášovi, soustředím se již především na trenéřinu,“ vysvětluje.

Mertl přiznal, že sám nemá příliš natrénováno, ale dokázal již přejít přes dvě kola a je ve čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku prošel také v deblu po boku svého svěřence. „Jonáš servíroval o 300% lépe než v singlu, což se projevilo na výsledku,“ hodnotil Mertl duel proti páru Krstev, Lootsma, který skončil výsledkem dvakrát 6:3. 

Od spolupráce s úspěšným českým tenistou si hodně slibuje také sedmnáctiletý Forejtek. „Doufám, že se pod jeho vedením zlepším,“ věří talentovaný hráč.