WTA

Turnaj mistryň: Češky v Singapuru prohrály, klíčové bude jejich derby

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Bílá skupina pokračovala v úterý v Singapoor Indoor Stadium dalšími dvěma duely. Petra Kvitová si chtěla spravit chuť po úvodním nezdaru. V souboji o zachování naděje na postup ale prohrála s obhájkyní titulu Dánku Caroline Wozniackou. Hned poté se na kurt dostala Karolína Plíšková, která si mohla zajistit postup do semifinále, ale nestačila na Elinu Svitolinovou.

Úterní výsledky na Turnaji mistryň příliš české barvy nepotěšily. Po prohře Petry Kvitové s Dánkou Caroline Wozniackou na vítězství nedosáhla ani Karolína Plíšková v duelu s Elinou Svitolinovou.

S tím, jak zápasy skončily, je už také nyní jasné, nakolik bude klíčové čtvrteční derby mezi oběma Češkami. Ty se spolu střetnou v souboji, ve kterém Kvitová bude mít spíše matematické šance na postup a nejen, že musí Plíškovou porazit ve dvou setech, ale zároveň musí doufat, že v druhém utkání hladce prohraje i Wozniacká se Svitolinovou.

Teoreticky však může nastat i situace, kdy do semifinále nepostoupí ani jedna Češka, a to pokud Plíšková prohraje a Wozniacká porazí Svitolinovou, přičemž záležet bude také na poměru setů.

Plíšková si semifinále nezajistila
Ani druhý úterní zápas nepřinesl českým barvám radost. Karolína Plíšková si mohla v souboji s Elinou Svitolinovou zajistit postup do semifinále, místo toho ale bude muset bojovat v českém derby s Petrou Kvitovou o všechno. Česká tenistka s Ukrajinkou prohrála 3:6, 6:2, 3:6, když nedokázala v rozhodujícím setu otočit skóre po ztrátě dvou servisů.

Zápas bez zjevné favoritky mohla začít lépe Plíšková, jíž se ale nepodařilo ve třetím gemu proměnit ani jeden z šesti brejkbolů, které si v maratónské hře vypracovala. V další hře sice neuspěla ani Ukrajinka se dvěma brejkboly, ale v šestém gemu už servis české hráčky prorazila.

Ve druhém setu Plíšková výrazně zlepšila podání a převzala otěže zápasu. Od stavu 2:2 vyhrála čtyři gemy v řadě a vynutila si rozhodující set. Jenže v něm naopak v úvodu čtyři hry v řadě prohrála a se ztrátou dvou brejků už nedokázala nic udělat.

Na returnu se sice prosadila a snížila na 2:4, ale hned vzápětí opět o podání přišla. Stejná situace se navíc opakovala v osmé a deváté hře, ve které Svitolinová proměnila třetí mečbol.

Kvitová prohrála i s Wozniackou
Program před Plíškovou otevřela Petra Kvitová, která na Turnaji mistryň v Singapuru utržila i ve svém druhém utkání porážku. V úterý nestačila na Dánku Caroline Wozniackou, se kterou prohrála po více než dvou hodinách 5:7, 6:3, 2:6.

Kvitová přitom nevstoupila do utkání vůbec špatně a hned v prvním gemu měla dva brejkboly. Nedokázala je ale využít a v následné vyrovnané bitvě o první sadu byla nakonec horší hráčkou. Ztrátu podání z osmého gemu sice napravila a odvrátila i setbol, ale ve dvanácté hře už na další setboly Wozniacké nestačila a podruhé v utkání přišla o servis.

Druhá sada byla, co se týče proražených podání, hodně divoká. Kvitová na začátku dějství dvakrát dokázala svou soupeřku brejknout, ale Dánce se podařilo v šesté hře srovnat na 3:3. Další tři gemy, včetně dvou na returnu, ale ovládla Kvitová a vykřesala nadějí na své první vítězství.

Plamínek naděje ale Wozniacká razantně zadusala hned na začátku třetí sady, kdy českou hráčku brejkla. Kvitová ve čtvrtém gemu navíc nevyužila brejkbol a v další hře opět přišla o podání. Se skóre rozhodujícího setu už nedokázala nic udělat a prohrála hladce 2:6.

Bílá skupina
Caroline Wozniacká (DEN, 3.) – PETRA KVITOVÁ (5.) 7:5, 3:6, 6:2
Elina Svitolinová (UKR, 7.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 6:3, 2:6, 6:3

Turnaj mistryň den po dni:

22.10.2018
Turnaj mistryň: V souboji newyorských vítězek uspěla Stephensová, Bertensová zvládla dramatický obrat

21.10.2018
Turnaj mistryň: Plíšková slaví skalp loňské šampionky, Kvitová neuspěla