ATP

Mannarino je nadále finálovým smolařem. Za zrodem jeho mizérie stojí Veselý

- Tomáš Macák

Pokud se na okruhu ATP dostanete šestkrát do finále, už můžete říct, že jste něco dokázali. I to ale může mít své negativní stránky. Třeba jako u francouzského tenisty Adriana Mannarina, který ani jednu z finálových účastí nepřetavil v trofej. Naposledy mu radost nedopřál Karen Chačanov na turnaji v Moskvě. Nyní tak Francouz poskočil v žebříčku finálových „nešťastníků“, v němž se nacházejí i dva Češi, směrem vzhůru.

Je mu třicet let a mezi profesionály se pohybuje již od roku 2004. Adrian Mannarino hrál dokonce šestkrát finále, ale stále zůstává ve stínu svých krajanů, kterými jsou třeba Lucas Pouille, Richard Gasquet, Gael Monfils či Jeremy Chardy.

Aby z onoho stínu třeba jen vykoukl potřeboval by aspoň jedno ze šesti finále, které na okruhu ATP během kariéry hrál, získat ve svůj prospěch.

Naposledy si do statistik připsal další neúspěšný souboj o titul během nedělního odpoledne. V Moskvě nestačil na domácího Karena Chačanova, s nímž padl dvakrát 2:6.

Vše začalo jednoho lednového dne roku 2015 v novozélandském Aucklandu. Tehdy francouzský hráč prohrál s Jiřím Veselým 3:6 a 2:6. Rodák z Příbrami se dočkal své první – a zatím jediné – ATP trofeje.

To jeho tehdejší soupeř na ni čeká i o takřka čtyři roky později.

Mezi Aucklandem a Moskvou se nacházejí nezvládnuté finále v Bogotě, Tokiu a hned dvakrát v Antalyi.

Zdá se, že nevyhrávat ve finále je francouzskou disciplínou. Deset finálových účastí s úspěšností 0 % má na svém kontě Julien Benneteau. Nyní je Mannarino v žebříčku finálových smolařů na děleném druhém místě, které patří také jeho krajanovi Pierru Barthesovi a Američanům Dentonovi s Duncanem.

Před posledním finále měl francouzský levák stejnou bilanci jako dva čeští tenisté. Pět pokusů nestačilo na trofej Danielu Vackovi a Martinu Dammovi.

Třicetiletý Francouz ale rozhodně nepropadne do nějaké hluboké deprese, neboť v ruské metropoli konečně zažil vydařený turnaj. Na přechozích přechozích pěti podnicích skončil vždy hned po prvním zápase.

Přesto mohl z Moskvy odjíždět o poznání šťastnější.

Případná další finálová účast bude sedmá.

Půjde o šťastnou sedmičku?