Nebýt olympiáda, tak nehraju, prohlásil Nadal na tiskové konferenci

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Olympijské hry nepatří k vrcholům tenisové sezony? Kdepak! Rafael Nadal má zcela odlišný názor, což potvrzuje i fakt, že by v případě normálního kalendáře na okruhu ATP španělský tenista nadále pouze trénoval a doléčoval své zdravotní neduhy.

„Pokud by to nebyly olympijské hry, nehrál bych,“ přiznal upřímně Nadal na tiskové konferenci v Riu a trochu tím i překvapil většinu tenisové veřejnosti, která zastává zčásti názor, že tenis na olympijské hry nepatří, jelikož nepatří k vrcholům tenisového kalendáře.

Rafael Nadal má opačný názor a naopak urychlil svou léčbu, aby se do Brazílie mohl vydat. Roli v tom hrál i fakt, že kvůli zranění nemohl hrát před čtyřmi roky v Londýně. „Urychlil jsem své zotavování více, než bych chtěl. Ale nehrát podruhé za sebou by bylo hodně těžké. Zvolení, že budu vlajkonošem, mi pomohlo v mém rozhodnutí. Je to ocenění za roky práce, zápalu a vášně, které vkládám do každého tréninku,“ podotkl Nadal, který není rozhodnutý, zda si po Riu nedá opět zdravotní pauzu. Je tak možné, že na turnaji Masters v Cincinnati hrát nebude.

„Zotavování a léčba je velmi pomalý proces, viděl jsem, jak je vše komplikované. Nejsložitější moment za poslední dva měsíce byla nejistota, jestli pojedu do Ria. Být tady je skvělé. Olympiáda je nejdůležitější soutěž ve sportu, něco unikátního a zcela odlišného oproti jiným turnajům. Vím, co pro mě znamená olympiáda,“ dodal Nadal.

Španělský tenista bude na olympijském turnaji plnit roli třetího nasazeného a v prvním kole si zahraje s Argentincem Delbonisem. Ve čtyřhře bude společně s Marcem Lópezem, jako šestý nasazený pár, hrát proti nizozemské dvojici Haase, Rojer. Navíc by měl hrát i po boku Garbine Muguruzaové v mixu, kde však prozatím není los soutěže ani soupis účastníků soutěže.