Wimbledon zavádí tiebreaky v rozhodujících setech, ne však za stavu 6:6

- Filip Lefenda

Už pro příští ročník zavádějí organizátoři nejslavnějšího turnaje světa revoluční novinku. Wimbledon přijde o své „nekonečné“ maratonské bitvy, v rozhodujících setech se bude nově hrát tiebreak, a to netradičně za stavu 12:12.

Ke změně se organizátoři rozhodli po domluvě s hráči a rozhodčími na základě vyhodnocení dat z předchozích dvaceti ročníků. Nové pravidlo se týká všech wimbledonských soutěží ve dvouhře i čtyřhře, včetně kvalifikací.

„Vycházeli jsme ze zpětné vazby, kterou nám poskytovali hráči i rozhodčí. Zvážili jsme i další faktory, které ovlivňují naplánování utkání či divácký zážitek,“ komentoval novinku Philip Brook, předseda All England Clubu.

„Dospěli jsme k názoru, že je nutno tiebreak zavést. Přestože zápasy, u kterých nedochází k přirozenému konci, nejsou tak časté, bude se hrát od příštího roku za stavu 12:12 v rozhodujícím setu zkrácená hra. Oba aktéři budou mít shodnou možnost ukončit duel dříve a zároveň budeme mít jistotu, že se zápasy nebudou příliš protahovat,“ zdůvodňoval rozhodnutí Brook.

Maratonským bitvám, jakou v roce 2010 svedli John Isner s Nicolasem Mahutem, je tak definitivně konec. Američan tehdy v utkání, které bylo rozděleno hned do tří dnů, vyhrál v pátém setu 70:68. Pokud by pravidlo platilo již letos, hrál by se v rámci mužské dvouhry tiebreak v pátém setu třikrát, u žen pak ve třetím ani jednou.