Radek, Radek! Štěpánkovi při rozlučce přál Federer, z lavičky koučoval Jágr

- Jakub Slunečko

Tohle byla přesně ta rozlučka, kterou si Radek Štěpánek za svou bohatou kariéru zasloužil. V O2 aréně byla atmosféra jako při finále Davis Cupu. Český lev Štěpánek nejdřív bavil kouzelnickými údery jako v nejlepších letech a na konci povedeného večera se jen těžko bránil emocím a slzám. Na kurtu se představili vzácní hosté – kromě Novaka Djokoviče dorazil Andre Agassi nebo Jaromír Jágr. Na dálku pak Štěpánkovi popřál dokonce Roger Federer nebo Rafael Nadal.

Hlavní nával emocí ale přišel ke konci, kdy Štěpánek při zápase proti Novaku Djokovičovi odehrál svůj poslední míček kariéry (vítězně, vyhrál v tiebreaku 10:8) a na kurt přišla jeho rodina – rodiče, bratr i manželka Nicole s nedávnou narozenou dcerou.

„Když jsem byl malý kluk a chodil jsem v Karviné pinkat do zdi, tak jsem opravdu netušil, že budu zažívat to co teď,“ řekl Štěpánek, zatímco vyprodaná O2 arena tleskala vestoje. „Vždycky jsem se tohoto momentu bál a oddaloval ho co nejdéle. Tenis mi dal do života strašně moc, našel jsem díky tenisu i svou lásku,“ obrátil se Štěpánek na manželku Nicole Vaidišovou, bývalou tenistkou.

Dorazil Agassi, Jágr, přes video přál Federer s Nadalem

Na Štěpánkovu rozlučku „Český lev se loučí“ dorazila spousta dalších vzácných hostů. Na lavičce už dříve ohlášeného Novaka Djokoviče seděl legendární závodník Mika Häkkinen, Štěpánka pak z lavičky kromě Jágra koučovali i fotbalisté Pavel Nedvěd nebo Petr Čech.

Namačkaná O2 aréna přivítala hlavní postavu večera sborovým aplausem „Radek, Radek!“ Na tribunách vládly české vlajky a kotel prostějovských fanoušků, kteří za Štěpánkem dřív cestovali při Davis Cupu po celém světě.

Pak se Štěpánek rozhodl pobavit vyprodanou halou kusem tenisového umu. Při exhibiční čtyřhře mu sekundoval Leander Paes, se kterým Štěpánek vyhrál dva grandslamy. Na druhé straně kurtu stál Novak Djokovič a Tommy Haas.

Hrála se čtyřhra na jeden set. Hned na začátku se začalo zostra – v prvním fiftýnu Haas nastřelil Štěpánka u sítě. Ale jinak vše probíhalo v tradičním přátelském duchu.

Štěpánek s Paesem na sebe vzájemně při výměnách řvali česky. „Jdu, vole!“ snažil se Štěpánkův indický spoluhráč správně vyslovovat a diváci v hale se bavili. „Dobreeej,“ ozvalo se zase z tribun, když Štěpánek začal na svém servisu chybou.

Pak ale ukazoval s raketou neskutečná kouzla. Údery za zády nebo pod nohou? Žádný problém. Štěpánek řádil jako v dobách největší slávy. Paes se mu na kurtu klaněl jako modle, zatímco Djokovič těžko vybíral Štěpánkovy dělovky.

Když už se zdálo, že je sestava hostů kompletní, Štěpánek z legrace vyhodil z kurtu umpirového rozhodčího potom, co dostal napomenutí za koučování. Na rozhodcovskou židličku pak nastoupil Tomáš Berdych, se kterým Štěpánek vyhrál oba daviscupové tituly.

V hale se tak opět spustila vřava, zatímco Berdych rozhodoval o gemech a Djokovič se s ním hned začal hádat o sporný balonek. Pak se do akce před diváky v O2 areně dostal i Agassi, kterému předal raketu Djokovič a následně Američana natáčel na mobil.

Zápas na jeden set nakonec vyhrálo Štěpánkovo duo v tiebreaku 10:8, načež odešli aktéři zpět do šatny. Po přestávce nastoupil na kurt zpátky Radek Štěpánek do zápasu dvouhry proti Novaku Djokovičovi, což byl hlavní hřeb celého večera v O2 areně.

Mezitím do haly dorazilo další překvapení – přání od osobností, které se akce nemohly zúčastnit. Přes video tak Štěpánkovi do další etapy života popřál vše nejlepší Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Juan Martín Del Potro, Boris Becker nebo Alexander Zverev, což diváci ocenili taktéž bouřlivým potleskem.

Tyto krásné vzkazy zařídil pro Štěpánka jeho souputník Novak Djokovič. Evidentně překvapený a dojatý Štěpánek se jen těžko bránil návalu emocí... 

A slzy definitivně přišly, když si dvojnásobný daviscupový šampion pozval na kurt při zápase s Djokovičem své rodiče. „Normálně mi ta huba jede, ale těžko se mi teď hledají slova. Oni pro mě žili, spoustu tomu obětovali, kolikrát se kvůli mému tenisu museli stěhovat. Miluji vás nade všechno a děkuji vám,“ hlesl Štěpánek a objal své rodiče a bratra Martina.

Následovalo poslední vítězné kolečko, kdy tleskala vestoje celá hala. Štěpánek brečel, nakonec se ještě jednou objal s rodiči. Naposled si sbalil rakety, vyšplhal se do kotle svých nejvěrnějších fanoušků a odešel z haly.


Galerie