Štěpánek zatančil a načepoval pivo. Připomíná mi to domov, řekl k Českému domu v Riu

- Jan Vojkůvka, Michal Slavík, foto: Pavel Lebeda

Brazilské Rio den před slavnostním zahájením přineslo pro české sportovce i návštěvníky her speciální událost, na níž se všichni přítomní velmi bavili. Oficiálně byl otevřen Český dům. Kromě prezidenta republiky Miloše Zemana, slovenského prezidenta Andreje Kisky či ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, se otevření zúčastnily české tenisové hvězdy v čele se Radkem Štěpánkem.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět) Český dům, který má tradici od barcelonské olympiády v roce 1992, i letos nabídne otevřené dveře. Navštívit ho tak mohou nejen sportovci, partneři a média, ale i návštěvníci her v Brazílii, podobně jako tomu bylo v Londýně před čtyřmi lety. Na letošních hrách je sice Český dům skromnější, než tomu bylo v Londýně, ale zase je vybudovaný v rezidenční čtvrti a dle informací způsobil mezi místními velký ohlas.

Otevření Českého domu si výrazně užil i Radek Štěpánek, který potvrdil svou povahu šoumena, který předvedl parádní taneček za rytmu tradiční samby s brazilskou tanečnicí a vyzkoušel si také roli výčepního. „Tady to bylo poprvé,“ přiznal se k nevelkým zkušenostem s točením piva. A jak mu tato činnost vlastně šla? „Nevím, to se zeptejte toho, kdo to pil,“ smál se.

Celkově se mu však v Českém domě v Riu velmi líbí. „Jsem plně spokojený, čeká tu na mě spousta zajímavých zážitků, takže jsem rád, že jsme tady,“ přitakal veterán tenisových dvorců. „Máme tu domov poměrně blíž, je tu spousta zajímavých lidí, se kterými se můžeme pobavit. Pan Kolář (architekt Petr Kolář, pozn. redakce) opět odvedl neuvěřitelnou práci a je radost tu být.

V Českém domě jsou také instalovány mechanické nohy, které mají znázorňovat nohy Emila Zátopka, který je takovým symbolem letošních her pro českou olympijskou výpravu. Štěpánkovi se tento nápad velmi líbí. „Je to něco výjimečného. Dokazuje to i samotnou výjimečnost pana Zátopka, jak byl výjimečný on. Náš národ vždycky uměl zaujmout a myslím si, že letos tomu není jinak,“ prohlásil Štěpánek.

Český tenista sice bude v následujících dnech zaměstnán zejména olympijským turnajem a bude těžce hledat volné chvíle, ale přiznává, že by se do Českého domu rád podíval i v dalších dnech. „Uvidím ještě, jak moc budu najedený z olympijské vesnice,“ zavtipkoval. V Českém domě je totiž také možnost ochutnat tradiční českou kuchyni. „Při každé volné chvíli, když to půjde, se sem rád vrátím. Není to zase taková dálka z vesnice a je to tady strašně příjemné.

Právě české jídlo a české pivo je velkým lákadlem pro návrat do prostorů Českého domu. „Já už nebyl v Praze nebo v Česku ani nepamatuji. Moc šancí jsem za poslední dva nebo tři měsíce neměl. Takže tím, že si to můžu dát tady, tak o to větší a cennější zážitek to pro mě je,“ přiznává tenista, který by v Riu kromě soutěže deblistů měl hrát i v mixu. Navíc je pro Štěpánka příjemné, že si může i tak daleko od domova popovídat rodnou řečí a cítí se pak blíže k domácímu prostředí. „Trochu mi to domovinu příblíží a o to větší je pro mě motivace být tady, co nejdéle, abych se sem mohl co nejvíckrát vrátit.