Štěpánek vítal Djokoviče v Praze: Nebojte, jeho vítěznou šňůru ukončím

- David Soumar

Po sedmé hodině večerní přistálo na Letišti Václava Havla letadlo s hlavním hostem čtvrteční akce Český lev se loučí. Novak Djokovič sice do Prahy nepřiletěl poprvé, premiérově se ale v hlavním městě České republiky ukáže na kurtu. Na Štěpánkovu rozlučku si navíc veze luxusní formu. O víkendu v Šanghaji ovládl turnaj a od letošního Wimbledonu prohrál jen dva zápasy.

„Cítím se skvěle, fyzicky jsem na tom velmi dobře,“ usmíval se Djokovič po příletu na pražské letiště, kde ho vítal i Radek Štěpánek. „Rozhodně jsem na tom fyzicky lépe než Radek,“ škádlil hned svého kamaráda.

Štěpánek mu to rychle oplatil, když Srb popisoval svou vítěznou šňůru. „Nebojte, jeho vítězná šňůra skončí už brzy,“ smál se. Štěpánek bude první večer plnit roli hostitele Djokoviče, který do Česka přiletěl s manželkou.

Jaký byl váš let?
Skvělý. Neletěl jsme z velké dálky, byl to jen kousek. Jsem moc rád, že jsem zase zpět v Praze. Už jsme tu párkrát byl – když jsem navštěvoval Radka nebo Pavla Koláře. Ten se několikrát staral o mé tělo, když jsem laboroval se zraněními. Ve čtvrtek oslavíme Radkovu kariéru a uděláme za ní pěknou tečku. Je pro mě ctí, že budu tím hráčem, který s ním bude sdílet kurt.

V Praze už jste byl, ještě jste tu ale nehrál. Jak se těšíte na to, až se objevíte i na kurtu?
Nemohu se toho už dočkat. Bohužel jsem tu loni nehrál Laver Cup. První ročník této soutěže jsem sledoval jen v televizi. O2 arena vypadala skvěle, na vlastní kůži ji okusím ale až ve čtvrtek. Slyšel jsem, že je vyprodáno a že přijde hodně lidí. Radek si takovou kulisu rozhodně zaslouží za skvělých více než dvacet let, které strávil na okruhu. Pro Českou republiku vyhrál s Tomášem (Berdychem) dvakrát Davis Cup. Radek tu rozdával radost, přivezl i olympijskou medaili.

Máte za sebou hodně cestování i slušnou porci zápasů v Šanghaji. Uvidíme vás na kurtu v plné síle? Energie vám nechybí?
Fyzicky se pořád cítím lépe než Radek. (směje se) Cítím se dobře. Mám za sebou skvělý týden v Šanghaji, celé dva nebo tři měsíce se mi vedlo skvěle. Nejsem unavený, čas strávený na kurtu si užiji. Teď se mi daří vyhrávat. Možná má ale Radek pravdu, že má vítězná šňůra brzy skončí. Uvidíme. (úsměv)

S Radkem jste toho prožil hodně. Jaké společné momenty se vám vybaví jako první?
Hned mě napadá naše spolupráce, kdy mě Radek trénoval. Na okruhu jsme sice byli soupeři, vcelku dost času jsme ale spolu trávili. Chodili jsme spolu do kina. Jsme skuteční přátelé. Hodně jsme spolu trénovali a učili se od sebe.

Je tu s vámi i Marián Vajda. Jak velkou radost z obnovené spolupráce máte?
Marián je pro mě víc než jen trenér – je to kamarád a součást rodiny. Na něj se mohu vždy spolehnout. Na rozlučce taky nebude chybět. Bude sice mezi diváky, ale možná ho dostaneme i na kurt. To bude záležet na něm.

V sobotu jste se měl v Šanghaji sejít s Gerardem Piquém ohledně nového formátu Davis Cupu. Jaké novinky vezete?
Je pravda, že jsme se potkali. Jeho investiční skupina Kosmos se společně s ITF dohodla na změně formátu. K tomu dojde, příští rok v listopadu se Davis Cup sehraje v novém formátu. Názory na to jsou různé. Jsem jedním z hráčů, kteří z toho mají smíšené pocity. Mám rád inovace. Davis Cup je ale soutěží s velkou historií, takže k tomu přistupujeme s respektem. Změny formátu však byly na místě, jelikož v posledních letech soutěž nelákala elitní hráče. Na druhou stranu ale přijdeme o domácí atmosféru. Ta zůstane zachována jen v únorové kvalifikaci. Musím říct, že se Světovým pohárem, který ATP organizuje, to bude hodně nabité. Mám pocit, že na dvě akce prostor v kalendáři prostě není. Měly by se obě strany dohodnout a vytvořit jednu akci.


Galerie