Plíšková schytala v Moskvě debakl, účast na Turnaji mistryň již nemá ve svých rukou

- Filip Lefenda

Měl to být zápas, kterým by se přiblížila jistotě účasti na závěrečném Turnaji mistryň, místo toho však Karolína Plíšková (5.) musela v Moskvě skousnout debakl. Šestadvacetiletá Češka nezvládla osmifinálový souboj s bývalou světovou dvojkou Věrou Zvonarevovou (161.), s níž prohrála za hodinu a 13 minut hladce 1:6 a 2:6. Spoléhat musí nyní Plíšková na zaváhání Holanďanky Bertensové, která k letence do Singapuru potřebuje v ruské metropoli uhrát dvě vítězství.

Plíšková tahala v utkání s domácí Zvonarevovou od začátku za kratší konec. Česká favoritka ztratila hned své první podání, ve čtvrtém gemu se navíc situace opakovala. Sama Plíšková měla v první hře tři brejkboly, ve třetí pak jeden, poprvé ale uspěla na příjmu až v pátém gemu, kdy snížila na 1:4.

Jak se však záhy ukázalo, šlo pouze jen o kosmetickou úpravu skóre, neboť světová pětka neuhrála vlastní servis ani na třetí pokus a prohrála tak úvodní sadu 1:6.

Bývalá druhá hráčka světa dominovala na dvorci i ve druhém dějství. Pestrou hrou připravila Zvonarevová Plíškovou o servis už ve třetí hře, po brejku v sedmém gemu navíc vedla čtyřiatřicetiletá Ruska už 5:2.

V posledním gemu pak Plíšková sice dokázala na příjmu odvrátit tři mečboly, na čtvrtou možnost zkušené protivnice už ale recept nenašla. Zvonarevová, která se po návratu na kurty opět dere vzhůru žebříčkem, tak vyhrála hladce 6:1, 6:2 a zaznamenala skalp protivnice z elitní světové desítky po dlouhých sedmi letech.

Tajenku rozluští Bertensová
Karolína Plíšková si překvapivou porážkou pořádně zkomplikovala boj o závěrečný Turnaj mistryň. Na ten po vyřazení české jedničky zamíří Ukrajinka Elina Svitolinová, poslední volné místo pak může ukořistit Holanďanka Kiki Bertensová, která však potřebuje v Moskvě dojít do semifinále.

Právě dvě vítězství stačila k jistotě účasti v Singapuru Plíškové. Nyní už nemá šestadvacetiletá tenistka situaci ve svých rukou a musí tak s napětím spoléhat na zaváhání své stejně staré rivalky. Tu dnes čeká v ruské metropoli souboj s Běloruskou Sasnovičovou, v případě úspěchu by si pak Bertensová zahrála o start v Singapuru buď proti Britce Kontaové, nebo s Australankou Gavrilovovou.

Kremlin Cup, Moskva (ženy, RUS, 932 866 USD, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
Věra Zvonarevová (RUS, 161.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) 6:1, 6:2