Za odměnu do Singapuru. Petra tam jede v plné formě, říká Vaněk

- Jan Havlovic, David Soumar

Jiřího Vaňka čeká již druhá služební cesta do Singapuru. První prožil před dvěma lety s Karolínou Plíškovou, nyní bude na hvězdném Turnaji mistryň doprovázet Petru Kvitovou, která si účast vysloužila dlouhodobě kvalitními výkony. Po dvoutýdenní přípravě je čtyřicetiletý kouč optimistický. „Petra tam jede v plné formě,“ vykládal Vaněk novinářům v pondělí krátce po poledni v areálu pražské Sparty.

Brzké vypadnutí Kvitové z turnaje v Pekingu zapříčinilo to, že ještě během turnaje neměla jistotu účasti na Turnaji mistryň. „Nevěděli jsme, zdali nebudeme muset jet narychlo do Lince nebo do Moskvy,“ vysvětloval Vaněk v pondělí na setkání s novináři.

„Naštěstí se to poskládalo tak, že jsme ušetřili dva týdny, během kterých jsme se mohli kvalitně připravit,“ pochvaloval si Vaněk klidnou situaci před blížícím se vrcholem sezony.

Ta otázka je nasnadě a zajímá jistě každého českého tenisového fanouška. Jak je vlastně Petra Kvitová připravena? „Výborně, jedním slovem výborně! Za mě tam jede v plné formě,“ ujistil Vaněk příznivce dvojnásobné grandslamové vítězky.

Kvitová má za sebou báječný rok, během kterého získala pět turnajových vavřínů. Ve druhé polovině sezony se však osmadvacetiletá tenistka potýkala s mírným poklesem formy. „Po Wimbledonu byl na Petře vidět lehký psychický útlum. Teď jsme si po Pekingu sedli a zkusil jsem Petru namotivovat. Říkali jsme jí, ať vidí na konci té sezony nějaký světlý bod. Ať už milovaný Fed Cup před domácími fanoušky či Masters, které si vydřela svými výkony,“ vyjmenoval Vaněk dvě velké akce v závěru tenisové sezony.

„Do těchto dvou přípravných týdnů dala maximum, takže věřím, že to bude dobré,“ věští čtyřicetiletý kouč. „Hlavně chci, aby měla Petra radost ze své hry. Pokud najde takovou svojí vizi, jak má ten zápas vypadat, pak může porazit kohokoliv,“ věří Vaněk síle své svěřenkyně. 

Vaněk vidí výhodu také v hracím formátu Turnaje mistryň, který se hraje ve dvou čtyřčlenných skupinách s tím, že do semifinále postupují vždy první dvě tenistky z každé skupiny. „Příjemné je to v tom, že letíte přes půl zeměkoule, ale i přes první nezdar nemusíte domů, ale máte druhou šanci,“ vysvětluje kouč světové sedmičky.

Na Petru Kvitovou čeká v dalekém Singapuru osm nejlepších hráček letošní sezony. Důležitý bude již úvodní los, který rozhodne o rozdělení Bílé a Červené skupiny. Koho by si Vaněk přál? „Nechci o tom moc přemýšlet. Ty zápasy budou vždy o Petře,“ nespekuluje. 

Kvitová i Vaněk berou cestu do Singapuru především jako odměnu za celosezonní práci. „Je to určitě za odměnu. Člověk musí po celou sezonu podávat stabilně kvalitní výkony a držet se v té elitní osmičce,“ říká Vaněk.

Čtyřicetiletý kouč také vysekl své svěřenkyni poklonu za odvedenou práci, kterou Kvitová udělala od operace levé ruky. „Před Petrou klobouk dolů. Po tom všem, čím si prošla. To si člověk nedokáže ani představit, jaký kus práce udělala,“ uzavírá Vaněk, který společně s Petrou Kvitovou a kondičním koučem Davidem Vydrou naberou v úterý směr Singapur.