Kvitová před Turnajem mistryň: Plíškovou ve skupině bych neřešila

- Filip Lefenda, David Soumar

Už v úterý odlétá do dějiště závěrečného podniku sezóny Petra Kvitová. Dvoutýdenní tréninkový dril hodlá osmadvacetiletá Češka co nejlépe prodat v Singapuru, kde si pošesté v kariéře zahraje Turnaj mistryň. Konkrétní cíl si však vítězka z roku 2011 nedává. "Chci předvést dobrý tenis, a pokud urvu i nějaké vítězství, bude to bonus," říká před akcí pro osm nejlepších singlistek letošního tenisového ročníku.

Petra Kvitová se v posledních dvou týdnech pilně připravovala na již šestou účast na Turnaji mistryň. Na velkolepý podnik pro osm nejlepších hráček sezony má osmadvacetiletá Kvitová výborné vzpomínky, když jej ovládla hned při své premiéře v roce 2011. O čtyři roky později došla až do finále, ve kterém nestačila na Polku Radwanskou.

V Singapuru se Kvitová potká i s dalšími krajankami. V deblu budou zápolit Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou a Květa Peschkeová. Místo mezi tenisovou smetánkou má na dosah také Karolína Plíšková, která potřebuje k zajištění účasti vybojovat na turnaji v Moskvě dvě vítězství.

Jak se cítíte před Turnajem mistryň?
V pohodě. Jsem ráda, že se mi povedlo kvalifikovat se docela brzy. Mohla jsem ušetřit síly a po celou dobu trénovat, namísto toho, abych musela jet na nějaké turnaje a dohánět body. Jsem ráda, že to tak všechno dopadlo a taky, že jsem zdravá. Zítra odlétáme.

Na Turnaji mistryň jste hrála svého času pětkrát za sebou, tehdy se to tak trochu bralo jako samozřejmost. Vnímáte to už nyní jinak?
Po návratu je to samozřejmě jiné. Vnímám ho po celé sezóně jako takovou třešničku na dortu. Turnaj mistryň má velkou prestiž. Beru ho s pokorou a jsem hrozně ráda, že na něm mohu zase po dvou letech hrát.

S čím do Singapuru poletíte?
S tím, že je každý zápas velice těžký a každá výhra se počítá. Chci předvést dobrý tenis, a pokud urvu i nějaké vítězství, bude to bonus. Představí se nejlepších osm hráček sezóny a budu ráda za vše.

Vzpomínky na Turnaj mistryň máte ale dobré, že?
Nejsou úplně špatné (smích). Z Istanbulu jsou samozřejmě trochu lepší než ze Singapuru, i když i tam jsem hrála naposledy finále. Co si pamatuji, tak povrch je docela pomalý, což mi úplně tak nevyhovuje. Na druhou stranu jde o tvrdý povrch v hale a ty mám odjakživa ráda. V halách se mi vždy docela dařilo. Doufám, že mi to pomůže i nyní. Povrch je každopádně trochu pomalejší, než jsme byly zvyklé. Spíše vyhovuje hráčkám, které nehrají až tak agresivně a tolik nekazí

Jak se cítíte na konci sezóny fyzicky?
Musím říci, že v Číně jsem se necítila úplně nejlépe. Byla jsem po nemoci, trochu mi odpadla fyzička a s ní i ta tenisová stránka. Teď už se ale cítím mnohem lépe. Čtrnáct dní jsem urputně trénovala, dala do toho všechno. Nyní už jen předvedu, co ve mně je, ať už to bude cokoliv.

Měla jste dost času promyslet si, co si do Singapuru vezmete s sebou?
Čas jsem měla, ale nějak jsem ho promrhala (smích). Jde samozřejmě i o společenskou akci, takže si s sebou musím vzít nějaké šaty.

Kdy přesně letíte?
Letíme zítra, do Singapuru přilétáme ve středu odpoledne. V neděli nebo v pondělí pak budu hrát svůj první zápas.

V Singapuru se představí celá lavina českých hráček…
Pokud se Kája (Plíšková) kvalifikuje, bude tam víceméně celý fedcupový tým. Pro tak malou zemi, jakou jsme, je to velký úspěch. Je krásné, že se tam všechny potkáme. Pamatuji si, když jsme kdysi hrály spolu ve skupině s Luckou Šafářovou. Tehdy to bylo ojedinělé, nyní nás tam bude trochu více. Je to fajn.

Jaké by bylo mít ve skupině Karolínu Plíškovou?
Asi by to byla soupeřka jako každá jiná. Nijak zvlášť bychom to neřešily.

Je nějaká soupeřka, na kterou byste nechtěla narazit?
Ze všech hráček, které tam budou, jde respekt – jinak by tam nebyly. Nejvíce nepříjemné soupeřky asi budou právě ty, co rády běhají a vrací míče, protože bude náročné ukončit výměny. Víceméně tam ale bude nebezpečný úplně každý, takže je to jedno (úsměv).

Liší se atmosféra Turnaje mistryň, jakožto uzavřeného turnaje, třeba nějak od grandslamů?
Je to asi trochu větší společenská akce než v případě grandslamů. Zvláštní je už jenom to, že i když prohrajete, máte ve skupině nadále šanci bojovat. Singapurská hala nabízí velkou show se spoustou světelných efektů. Menší rozdíly tam jsou.

Mohl by být vydařený turnaj v Singapuru náplastí za letošní grandslamy?
Takhle to neberu. Sezónu už jsem hodnotila několikrát a jsem ráda za to, jak vše dopadlo. Jak už jsem říkala, tohle už je jen třešnička na dortu a já jsem ráda, že tam mohu být. Ať se stane, co se stane, bude to fajn.

Máte už myšlenky právě i na Fed Cup? Blíží se další pražské finále…
Zatím tyto myšlenky upřímně ani nemám, přeci jen jsem se teď opravdu připravovala především na Singapur. Doufám ale, že natrénování poté předěláme i na fedcupový víkend. Na to je však ještě čas.

Jste v nominaci na hráčku roku. Jak vnímáte své šance?
Toho, že jsem v nominaci, si vážím. Upřímně si ale nemyslím, že bych byla horkou adeptkou na vítězství.