Stephensová další finalistkou. Na koho zbyde černý Petr?

- Jan Vojkůvka

Poslední turnajový týden se blíží. Už v pondělí se v Moskvě rozehraje závěrečné dějství bojů o postup na Turnaj mistryň v Singapuru. Šestou kvalifikantkou se po přijetí divoké karty na moskevský turnaj stala Američanka Sloane Stephensová, jíž postup zajistila naopak neúčast Eliny Svitolinové. Ve hře tak zůstávají poslední dvě místa, o které usilují tři tenistky.

Elina Svitolinová, Karolína Plíšková a Kiki Bertensová. Jedna z této trojice bude muset z kola ven. Nejlépe, a zároveň nejhůře, je na tom Svitolinová. Ta má ze zmíněné trojice sice nejvíce bodů, ale v Moskvě nebude startovat, a tak postup už nemá svých rukách.

To Karolína Plíšková a Kiki Bertensová hrát budou. A stejně jako může z postupové pozice vypadnout Svitolinová, může pomyslný černý Petr zůstat na raketě jedné ze dvou výše zmíněných. Bertensová je v pořadí Race devátá a na Plíškovou ztrácí 130 bodů.

Aby pokořila osmou Plíškovou, musí uhrát lepší výsledek než česká tenistka. Té k jistotě postupu schází dvě výhry a potřebuje postoupit do semifinále. Nebo být lepší než Bertensová.

O složitou matematiku se už nemusí příliš starat Američanka Sloane Stephensová, jež si účastí v Moskvě zajistila svůj premiérový postup mezi nejlepší osmičku ženského žebříčku a prožije svůj debut na WTA Finals. Definitivní jistotu získala poté, co naopak Ukrajinka Svitolinová moskevský Kremlin Cup vynechá.

Stephensová doplnila již jisté účastnice Simonu Halepovou, Angelique Kerberovou, Caroline Wozniackou, Naomi Osakaovou a Petru Kvitovou.