Sedmimílový krok k návratu na trůn. Djokovič je počtvrté šanghajským šampionem

- Tomáš Macák

Nezastavitelný. Takto jednoduše, ale naprosto výstižně, by se dal popsat Novak Djokovič posledních týdnů a měsíců. Ve finále předposledního Master sezóny v Šanghaji porazil Bornu Čoriče 6:3 a 6:4, čímž si ve statistikách odškrtnul již osmnáctou výhru v řadě. Pro Srba se jedná o čtvrtou trofej v sezóně. A stejný počet celkových vítězství má nyní i na šanghajském podniku. Jednatřicetiletý tenista dělá vše pro to, aby se zanedlouho vrátil na první místo v žebříčku.

Vítězstvím nad Alexanderem Zverevem v semifinále šanghajského turnaje si pojistil to, že v novém vydání žebříčku vyjede o poschodí výše. Roger Federer se naopak propadne na třetí místo.

„Očividně jsem pro tohle hodně dřel. Můj hlavní cíl je, abych se do konce roku dostal na pozici světové jedničky,“ řekl jasně po postupu do finále Novak Djokovič.

O den později je tomu zase o výrazný kus blíže.

Do své nádrže natankuje plnou. Bude v ní čerstvých 1000 bodů.

Ty si srbský bojovník vysloužil v Šanghaji celkovým triumfem. Jednadvacetiletý Chorvat Borna Čorič byl na rozjetého soupeře krátký a podlehl mu ve dvou setech 3:6 a 4:6. V přístavním městě tak Djokovič navázal na své tituly z let 2012, 2013 a 2015.

K vidění ale byly velké výkony z obou stran.

Pro Djokoviče se jedná o čtvrtou letošní trofej. Všechny spadaly do nejvyšší kategorie grandslam a té druhé nejprestižnější s názvem Masters.

Od začátku Wimbledonu prohrál doposud stále jen jediný zápas, a to ten v osmifinále turnaje v Torontu s Řekem Tsitsipasem. Královská jízda nyní od zmiňovaného travnatého grandslamu obnáší 27 výher. 

K té nejnovější, nad Čoričem, udělal Djokovič důležitý krok v šestém gemu prvního setu, ve kterém připravil Čoriče o podání. Svůj servis si hlídal, a po proměněném prvním setbolu vyhrál první set 6:3. Za triumfem rázně směřoval už od první hry druhé sady, kdy Chorvata opět brejknul. 

Sám všechny brejkboly odvrátil, a tak mohl sám v desátém gemu proměnit mečbol.