Továrna na rekordy! Supertalentovaný teenager z Kanady nyní pokořil i Berdycha

- Tomáš Macák

Jeho tenisový životopis je už v osmnácti letech velmi našlapaný. Kanaďan Felix Auger-Aliassime vlastní čtyři tituly z challengerů a při jejich získávání přepisoval historii. Třeba jako naposledy na akci v Taškentu. Mezi hráči, kteří dokázali vybojovat ve velmi mladém věku kvarteto trofejí ze zmíněné kategorie turnajů, je i Tomáš Berdych. Po triumfu v uzbeckém městě se benjamínek narozený v Montrealu zařadil před českého tenistu.

Pokud budete chtít recept k úspěchu na turnajích challenger, volejte kanadské předčíslí +1.

Teprve dva měsíce osmnáctiletý Felix Auger-Aliassime přepisuje historické záznamy. V tomto ohledu je specialistou především na challengery, což naposledy doložil v uzbeckém Taškentu.

V sobotu tam porazil ve finále Poláka Kamila Majchrzaka 6:3, 6:2 a vybojoval tak již svoji čtvrtou trofej z turnajů ATP Challenger. Tímto se stal druhým nejmladším hráčem, který se ve svém věku mohl pyšnit stejně hodnotnou sbírkou. Nechal za sebou čtyřčlennou smečku. V ní se nachází – dnes už bývalí plejeři – Mario Ančič a Guillermo Coria, pak vítěz loňského Turnaje mistrů pro mladé s názvem Next Gen Hjon Čong a nakonec Tomáš Berdych.

Rodák z Valašského Meziříčí válel na challengerech v letech 2002 a 2003.

Před Augerem-Aliassimenem zůstává jen Richard Gasquet, který stejnou porci trofejí dokázal vybojovat ještě jako sedmnáctiletý.

Posuňme se nyní proti ose času.

Úspěchy 191 centimetrů vysokého hráče započaly v roce 2015, kdy mu bylo pouhých patnáct let. Tehdy se v domácím Drummondville stal vůbec nejmladším hráčem, který se kdy kvalifikoval do hlavní soutěže akce s přízviskem challenger. O pár měsíců později vyhrál v Granby zápas, což ho pasovalo do role nejmladšího tenisty, jenž v historii vyhrál utkání v hlavní soutěži.

Rodák z frankofonního Montrealu se podle výsledků skvěle prezentuje zrovna ve Francii. Loni v Lyonu nad hlavu pozvednul svoji vůbec první trofej. Tím, že jí dokázal v letošním roce obhájit se stal – a opět se musí použít to slovo – nejmladší tenista, který kdy na challengeru slavil titul druhý rok v řadě.

V moři jeho úspěchů nelze opomenout ani to, že už na začátku roku si připsal první výhru v hlavní soutěži na turnaji Masters v Indian Wells proti Vasekovi Pospisilovi. Na akci stejné kategorie postoupil do druhého kola i v Torontu.

Další zápis do historie pak přidal v září v čínském Čengdu, kde se stal prvním mužem z ročníku 2000, který si na jakémkoliv podniku na elitním okruhu ATP zahrál čtvrtfinále.

Tím načerpal dostatek sebevědomí, které mohl zúročit i naposledy v Taškentu.

V novém žebříčku bude již na 109. pozici.

Cesta to elitní stovky by neměla mít dlouhého trvání.

I za mladíkem Shapovalovem už se má Kanada o co opřít...