Třetí trofej sezóny se neupekla. Plíšková v Tchien-ťinu nestačila na Garcíaovou

- Tomáš Macák

Málokdy se stane, že dvě nejvýše nasazené ženy turnaje si to ve finále rozdají o titul. Výjimkou potvrzující pravidlo byl čínský Tchien-ťin. Tam se na vrcholu turnajového pavouka střetly Karolína Plíšková s Francouzkou Caroline Garcíaovou. Radovat se může druhá jmenovaná. Světová šestnáctka vyhrála 7:6(7) a 6:3, čímž vybojovala šestý titul v kariéře, premiérový v letošním roce. Česká tenistka má ale stále více než reálnou šanci na to, že se kvalifikuje na singapurský Turnaj mistryň.

Útok na dvanáctou trofej kariéry nevyšel.

Zatím si Karolína Plíšková v letošní sezóně držela ve finálových bitvách stoprocentní úspěšnost. Ve Stuttgartu a Tokiu se stala celkovou vítězkou.

V čínském Tchien-ťinu nestačila na francouzskou hráčku Caroline Garcíaovou, se kterou měla doposud pozitivní bilanci. Soupeřka však v přímém souboji o titul Plíškovou předčila. Za hodinu a 44 minut vyhrála 7:6(7) a 6:1.

Vše ale mohlo být úplně jinak. To především kvůli prvnímu tiebreaku. Do té doby si obě dvě hráčky úspěšně držely podání, navzdory tomu, že Plíšková čelila v pátém gemu hned třem brejkbolům.

V onom tiebreaku vedla česká tenistka již 5:1, avšak Garcíaová v tu chvíli zabrala a nakonec vše otočila ve svůj prospěch. Finalistka z US Open z roku 2016 měla i jeden setbol. 

Frustrace z nedokončeného díla v prvním setu byla u šestadvacetileté Plíškové patrná od začátku druhé sady. Rodačka z Lyonu byla bleskově o dva brejky vpředu - vedla 5:0. Plíšková dokázala odvrátit kanára, dokonce se i v tu chvíli dostala mnohem více do hry, avšak už bylo pozdě.

V deváté hře si oslovení šampionka z Tchien-ťinu definitivně vybojovala Garcíaová. Je to pro ni první letošní titul, dohromady pak šestý.

V přístavním městě ležícím na severovýchodě Číny tak přebírá královské žezlo po Marii Šarapovové, které zde loni vybojovala první – a doposud stále jediný – titul od svého návratu na kurty.

Karolínu Plíškovou čeká v následujícím týdnu cílová rovinka pro kvalifikování se na Turnaj mistryň v Singapuru. 

Tianjin Open (ženy, CHN, 750.000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Karolína Plíšková (6.) [1] – Caroline Garciaová (FRA, 16.) [2] 6:7(7), 3:6