Čiličova nebývalá mizérie. Zpackané zápasy ohrožují spíše než účast v Londýně jeho sebevědomí

- Marek Bartošík

Chorvatský dlouhán Marin Čilič zažívá v posledních měsících zvláštní období. Od triumfu na trávě v Queen’s si sice připsal několik solidních výsledků, přesto rozhodně nemůže být spokojen. Mnohé z jeho sedmi proher byly nejen nečekané, ale i naprosto zbytečné.

Vraťme se do července na turnaj v Queen’s. Čilič po skvělém výkonu porazil Novaka Djokoviče a konečně si tak připsal cenný titul z travnatého povrchu. S velkými očekáváními vyhlížel Wimbledon, kde obhajoval loňské finále. Jeho cestu však zastavil už ve druhém kole Guido Pella, který dokázal proti jasnému favoritovi otočit beznadějný stav 0:2 na sety.

Ve čtvrtfinále Masters v Montréalu Chorvatovi jistě nelze vyčítat prohru s Rafaelem Nadalem, nevyužil však náskok setu i faktu, že mu lépe vyhovuje rychlý severoamerický beton. I na následném podniku v Cincinnati Čilič prohrál až s pozdějším vítězem. Novaku Djokovičovi vzal v semifinále set.

Dostáváme se k US Open, kde měl Čilič ve čtvrtfinále proti Kei Nišikorimu náskok setu a brejku. Ten však nevyužil, což se ukázalo jako fatální. Japonec vybojoval pětisetovou výhru a postup do semifinále.

Patrně nejhorší z porážek přišla v semifinále Davis Cupu proti Američanům. Jasně favorizovaný Čilič vedl na domácí půdě v Zadaru nad letos trápícím se Samem Querreym v tiebreaku druhého setu už 6:1. Toto komfortní vedení však promrhal a nakonec Američanovi podlehl 7:6(2), 6:7(6), 3:6 a 4:6. Naštěstí pro zkušeného rodáka z bosenského Međugorje zvládl Borna Čorič rozhodující duel a zachránil ho před přívalem nevole emotivních fanoušků.

V japonském Tokiu plnil chorvatský ranař roli nasazené jedničky, rozloučil se však už v prvním kole. Proti Němci Struffovi dvakrát nedopodával zápas a nakonec uhrál v rozhodujícím tiebreaku pouhý bod.

Napravit předchozí zaváhání chtěl Čilič jistě v Šanghaji, kde loni předvedl v semifinále skvělý výkon proti Rafaelu Nadalovi. Proti však byl Nicolas Jarry, mimochodem náhradník Výběru světa pro letošní Laver Cup. Chilan včera přežil dva mečboly ve druhém setu, nedovolil favorizovanému soupeři dopodávat zápas v sadě třetí a nakonec vyhrál 2:6, 7:6(6) a 7:5.

I přes tyto neúspěchy by Chorvatovi neměl uniknout Turnaj mistrů. Stále drží šesté místo. I kdyby ho přeskočila dotírající dvojice Anderson a Thiem, Isner a Nishikori jsou stále příliš daleko. Otázkou však zůstává, jestli bude trápící se Čilič v závěru sezóny konkurenceschopný.