My proti nim, jako ve Fed Cupu. Olympiáda nás spojuje, hlásí Kvitová

- Jan Vojkůvka, Michal Slavík

Na svou třetí olympiádu se do brazilského Ria vypravila Petra Kvitová, která bude nejvýše nasazenou českou hráčkou v pavouku dvouhry, který sice bude teprve rozlosován, ale již nyní je jisté, že Kvitové bude patřit pozice jedenácté hráčky. Turnaj v Brazílii bude pro zkušenou hráčku výjimečný v tom, že si konečně bude moci naplno užít atmosféru Her. „Jsme taková velká česká rodina,“ raduje se z pobytu v olympijské vesnici.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět) Olympijský turnaj v Riu se bude konat hned první soutěžní den celých Her. Tenisté a tenistky jsou tak již v dějišti olympiády a mezi nimi i Petra Kvitová. Ta přiletěla do Brazílie z Rogers Cupu společně s Barborou Strýcovou a Lucií Šafářovou, a tak oproti hráčkám, jež cestovaly například z Evropy, má menší, ale v určitém smyslu podstatnou, výhodu vzhledem k aklimatizaci v Riu.

Vždy to zabere pár dní. Přijeli jsme z Montrealu, takže nemáme ani nějaký extra posun času, je to jenom hodina. Spánek je dobrý,“ těší Kvitovou, které se zároveň líbí i zvolený povrch na dvorcích v Riu, kde mnozí očekávali antuku, ale pořadatelé her nakonec zvolili betonové dvorce. „Kurty jsou středně rychlé, je to taková klasika. Tím, že máme teď turnaje v Americe, kde se vše hraje na tvrdém povrchu, tak asi i proto to dali na beton a pro nás hráče je to určitě lepší, než hrát na antuce a nemusíme si zvykat na jiný povrch. Pro mě, samozřejmě, je tvrdý povrch lepší.“

Základem turnajů hraných pod otevřeným nebem je, pochopitelně, počasí. Jak sedí Petře Kvitové brazilské podmínky? „Během tréninku trochu kapalo, ale jinak je to fajn. Sice je trochu dusno, ale je tu teplo a to je nejdůležitější. Hlavně, aby nepršelo,“ přeje si před turnajem česká jednička, která bude plnit roli jedenácté nasazené.

Na turnaji v Montrealu se v určitých fázích nemohla Kvitová spolehnout na svou silnou zbraň, kterým je servis. A podání je něco, na čem chce stavět na olympijských kurtech. „Tenis je specifický v tom, že každý den je jiný, nikdy nevíte, jak se vzbudíte,“ upozorňuje Kvitová, která chce před turnajem zapracovat právě na servisu, na němž potřebuje být více konstantní, což se ji stalo osudným v Montrealu. „První dva zápasy jsem servírovala výborně, ale přijde den, kdy je tělo trochu unavenější a není to úplně tak, jak byste si představovali. A s takovou hráčkou, jakou je momentálně Světlana, když vám nefunguje podání, tak je potom všechno těžší, ale fyzicky a tenisově jsem se cítila docela dobře,“ nachází pozitiva, která si chce přenést i do bojů o medaile.

Hokejbal v Kanadě

Během rozhovoru pro Tenisový svět ale také zavzpomínala na netradiční, ale příjemnou chvíli, kterou v Kanadě prožila.

Tenisové cestování po celém světě si i české hráčky snaží všelijak zpestřit, aby nezapadly do nudného stereotypu trénování, zápasů, spánku a přeletů mezi destinacemi. V Montrealu společně se svými krajankami potkala Tomáše Plekance a zahrála si i hokejbal.

Myslím, že to byl super zážitek. Přeci jen takového českého hokejistu nepotkáte jen tak, takže to bylo fajn. Nevím, jak si to užil on, protože pro něj je to aktivita asi trochu navíc, ale s holkama byla sranda, jako vždycky.  Bohužel, venku pršelo a původně jsme měli asi naplánovaný na centr kurtu odehrát mini-zápas, ale takhle se jely jenom nájezdy, ale bylo to super,“ vzpomíná s úsměvem Kvitová. Se smíchem následně dodala, že nejlépe si vedl Tomáš Plekanec. „Z holek byla Bára docela dobrá,“ upozornila.

Vše pro dvouhru

Na olympiádě se chce Kvitová specializovat na singl, ale ve hře je také možnost zahrát si smíšenou čtyřhru. Kvitová však připouští, že dvouhra může být jedinou disciplínou, ve které se v Riu objeví. „Zatím nepřemýšlím, že bych se zúčastnila mixu a nevím, jestli se to změní,“ smála se česká tenistka, která hodlá pro úspěch ve dvouhře udělat všechno.

Na středečním tréninku s Lucií Šafářovou se obě kamarádky příliš nešetřily a tréninkový souboj tak rozhodně nepatřil k nějakým lehkým rozehrávkám. „My si s Luckou vždycky dáváme,“ smála se Kvitová. „Nejen na zápasech, ale i na trénincích, takže podle toho to taky vypadá. Času je ještě dost, tak děláme i kondici, ale myslím, že od zítřka (čtvrtek) to bude už jen nějaké dohazování,“ podotkla k tomu, zda ji nemohou náročnější tréninkové bitvy stát příliš sil.

Hlavně si to užít, přeje si

Stejně jako u dalších českých sportovců se jejím novým domovem stala olympijská vesnice, která byla několika výpravami kritizována za nedostatky či nepořádek. S tím však nesouhlasí a naopak si pobyt vychvaluje. „Strašně moc se mi líbí. Přijde mi, že jsme taková velká česká rodina a lidi jsou úplně suproví. Těšila jsem se a myslím, že to je ještě nad očekávání, takže pocity jsou zatím výborné.

Letošní olympiádu si chce také užít mnohem více, než ty předchozí, k čemuž má pomoci i ubytování ve vesnici společně s dalšími sportovci. „V Pekingu už to bylo osm let zpátky, přeci jen jsem moc nevěděla, o co tam jde a byla jsem taková Alenka v Říši divů. V Londýně jsme zase bydleli u tenisového areálu u Wimbledonu, takže jsem nebyla ani ve vesnici, což mě mrzelo a proto si to chci letos vychutnat,“ řekla Kvitová.

My proti nim

Kvitová patří k velmi věrným reprezentantkám a pokud má možnost, snaží se nevynechat žádný zápas Fed Cupu. Podobně jako v týmové soutěži, tak i olympijské hry jsou reprezentací rodné země. I pro Petru má tak olympiáda speciální náboj. „Přijde mi, že nás to víc spojuje. Dneska jsem nad tím trochu přemýšlela a říkala jsem si, že my Češi a ostatní země bojujeme proti sobě, takže to je přeci jen taková týmová soutěž, i když je to v jednotlivcích. Ale přijde mi, že hrajeme my proti nim,“ smála se Kvitová. „Což je vlastně stejné, jako Fed Cup.

Olympijské hry tak české tenistce nabízí atmosféru boje za svou zemi, navíc umocněnou možností podporovat další krajany v jiných odvětvích. „Takovou atmosféru mám hodně ráda. O to více si to uvědomuji a užívám. Není to jen tenis, ale i ostatní sporty a je fajn se tu potkat s ostatními sportovci. Známe se s oštěpaři, se kterými jsme se potkali loni na Kanárech na soustředění, nebo s beachvolejbalisty,“ vyjmenovávala Kvitová, jež se smíchem dodala, že nechce na nikoho zapomenout.

Záhy po rozhovoru se opět vydala plnit své povinnosti a nezbývá nic jiného, než si přát, aby na olympijských hrách mohla hrát až do závěrečných dnů tenisového turnaje a okořenit svou třetí olympiádu také pověstnou plackou. Tak ať to cinkne!