Prozření zpackaného talentu? Tomic vystoupal v Čcheng-tu až na vrchol

- Jan Vojkůvka

Kariéra Bernarda Tomica se pomalu, ale jistě, řítila do záhuby. Bývalý sedmnáctý hráč světa klesal žebříčkem, tenis ho nebavil, a své pocity dával k nelibosti veřejnosti najevo. Nutnost hrát na slabších turnajích ho ale nakopla a Australan si řekl dost. Nyní, po třech letech, slaví titul na turnaji ATP.

Pětadvacetiletý Tomic zvládl na čínském turnaji Čcheng-tu čelit několikrát hrozbě vyřazení a i ve finále s Fabiem Fogninim čelil mečbolům. Nakonec ale po vydřené výhře 6:1, 3:6, 7:6(7) slaví největší titul od roku 2015, kdy triumfoval v Bogotě. A prokázal, že tenis nezapomněl.

Kontroverzemi a skandály proslulý Australan se do problémů dostal v minulé sezoně, kdy vyhrál jen 12 zápasů, vypadl z první světové stovky a na Wimbledonu se vyjádřil, že ho ani slavný grandslam nedokáže motivovat. S motivací měl Tomic problémy i po zbytek roku, stejně jako na začátku této sezony. Ale bujarý život, který stojí spoustu peněz, ho přinutil, aby se nad sebou zamyslel.

Na internetu se po jeho triumfu ostatně už hojně vtipkuje. Například na twitterovém profilu Tennis Memes byla zveřejněna fotografie s popiskem „jsem zpátky, k...y“ a komentářem, že Tomic bude nyní zaneprázdněn počítáním své peněžní výhry. Jedná se o rýpnutí na Tomicovo vyjádření z letošního Australian Open, kdy jednomu z novinářů odsekl, že jen počítá své peníze.

Sám také přiznal, že kromě tenisu nic jiného neumí. A pokud nechce o svůj luxus přijít, bude muset na sobě zapracovat. A to se, zdá se, podařilo. Důležitá pro něho byla už travnatá sezona, během které dokráčel až do semifinále v Hertogenboschi. Vrchol však přišel po americké tour, kde naopak zcela vyhořel.

Úspěch v Čcheng-tu měl přitom počátek už na challengeru na Mallorce, kde na začátku září získal první turnajový titul od již zmíněné Bogoty. A v Číně se dokázal skrz kvalifikaci prokousat až k titulu na okruhu ATP. Ještě před půl rokem by přitom na Tomica sázel málokdo.

Australský rebel ovšem prokázal, že pokud chce, dokáže se svým nesporným talentem velké věci. Jen musí chtít...