Kdo na konci roku usedne na tenisový trůn? Scénářů je víc

- Marek Bartošík

Zakončit rok jako světová jednička se řadí mezi nejprestižnější tenisové úspěchy. U mužů se loni z cenného úspěchu radoval počtvrté v kariéře Rafael Nadal, když v závěru roku odolal ofenzivě Rogera Federera. Mezi ženami vystoupala na vrchol Simona Halepová, která o pouhých 40 bodů předstihla Garbine Muguruzaovou. Španěl i Rumunka mají letos velkou šanci své počínání zopakovat.

U žen se zdá být jasno
Na okruhu WTA jsou karty rozdány jasně. Simona Halepová má komfortní náskok 1758 bodů na Angelique Kerberovou, jež se nezdá být v dobré formě. O dalších 801 bodů zpět je Naomi Ósakaová, která by musela předvést výkony na hranici lidských možností, aby vůbec měla šanci. Závěrečný Turnaj mistryň totiž začíná už za necelý měsíc a šancí, jak získat body, už moc nebude.

Muže čeká tuhý boj
Podstatně dramatičtější souboj o krále sezóny probíhá u mužů. Letošní pořadí (zvané Race to London) vede Rafael Nadal se ziskem 7480 bodů. Jeho náskok na druhého Novaka Djokoviče činí solidních 1035 bodů. Španělský matador však oznámil, že se letos zúčastní už pouze Masters v Paříži a Turnaje mistrů. Ani jeden z prestižních halových turnajů navíc Nadal dosud nevyhrál.

Naopak Djokovič má vynikající formu, svědčí mu asijské turnaje i halové prostředí. Jeho statistiky jsou fenomenální: v Pekingu triumfoval šestkrát, v Šanghaji třikrát, v Paříži čtyřikrát a na Turnaji mistrů pětkrát. Vzhledem k vyjmenovaným okolnostem se jeví jako favorit. Pokud by se mu podařilo Nadala předstihnout, zakončil by rok už popáté v kariéře na nejvyšší příčce.

Bude mít Švýcar tradičně silný závěr sezóny?
Pětkrát dosud zakončili rok na první pozici dva tenisté: Jimmy Connors a Roger Federer. Švýcar měl velkou šanci loni, Nadal však ovládl US Open a posléze posbíral hodně bodů i na asijských turnajích. Letos se s Federerem příliš nepočítá. Po dokonalém začátku roku se sedmnácti výhrami v řadě přišel útlum. Federer jako obhájce titulu vyhořel v Miami, ve Wimbledonu neudržel dvousetové vedení proti Kevinu Andersonovi a na US Open prohrál po špatném výkonu s Johnem Millmanem.

V kalendářním roce 2018 zatím nastřádal 4800 bodů, na Nadala tedy ztrácí 2680 bodů. Švýcar je znám silným závěrem sezóny, v němž využívá nastřádané síly i oblibu bezvětrného halového prostředí. Do konce roku může získat až 4000 bodů, což je ale vzhledem k Djokovičově a del Potrově formě téměř nereálná možnost.

Šanci má i rozjetý del Potro
Letošní sezóna je jednou z nejlepších v kariéře Juana Martína del Potra. Konečně prolomil smůlu ve finále turnajů Masters, když ovládl Indian Wells. Po devíti letech si zahrál finále na US Open, dále si připsal semifinále na French Open a čtvrtfinále ve Wimbledonu. Posbíral celkem 4910 bodů. Stejně jako Djokovič a Federer je i vytáhlý Argentinec silný v závěru sezóny, pravidelně sbírá tituly. I on by si však musel připsat dokonalé výsledky, aby za sebou duo Nadal, Djokovič nechal.

Spíše z říše fantazie jsou šance pátého v řadě, Alexandra Zvereva. Mladý Němec je silný na turnajích Masters, za posledních sedmnáct měsíců postoupil pětkrát do finále, třikrát slavil titul. Na Nadala však ztrácí propastných 3115 bodů. Přestože Zverev s největší pravděpodobností kartami nezamíchá, čeká nás opět napínavý závěr roku.