Kvitová se s Pekingem loučí už v prvním kole, schytala nejtěžší porážku v sezóně

- Petr Sumbal

Petra Kvitová si připisuje druhou porážku po sobě. Po prohře s Anastasií Pavljučenkovovou v osmifinále ve Wu-chanu nestačila česká jednička už v prvním kole turnaje v Pekingu na australskou protivnici Darju Gavrilovovou, se kterou prohrála 2:6, 1:6. Prohra bolí o to více, že Češka v Pekingu obhajovala body za loňské semifinále.

Petra Kvitová sice celé utkání bojovala, ale zápas jí od začátku nesedl, proti nepříjemné Australance se nemohla dostat do tempa a ani ke své tradiční útočné hře. Gavrilovová byla na českou tenistku skvěle připravená, až na výjimky ji vůbec nepouštěla do útoku. Třiatřicátá hráčka světa navíc skvěle servírovala, úspěšnost jejího prvního podání se vyšplhala až na 81 procent.

Když k tomu navíc přičteme časté nevynucené chyby z rakety Kvitové, zrodila se pro českou hráčku druhá prohra po sobě, s pouze třemi vyhranými gemy navíc letos ta nejtěžší. První set Gavrilovová uzmula v poměru 6:2, když třikrát připravila Kvitovou o podání a sama si ho prohrála jen jednou.

Ani vstup do druhé sady Kvitové nevyšel, hned v prvním gemu se nechala brejkbnout čistou hrou a tuto ztrátu už dohnat nedokázala. Fanoušci, kterých sice na pekingském Národním tenisovém stadiónu nebylo moc, drželi z většiny palce české hráčce, ale ani jejich povzbuzování Kvitové síly na obrat nedodalo, stejně jako rady jejího trenéra Jiřího Vaňka.

Ve druhém gemu druhého setu si sice vypracovala Kvitová dva brejkboly, ale ty nevyužila. Celkově v utkání proměnila jen jeden ze sedmi. Závěr utkání světové pětce vůbec nevyšel, od stavu 1:2 prohrála zbývající čtyři gemy a z kurtu odcházela s porážkou 2:6, 1:6. Ta je o to tíživější, že Kvitová v Pekingu obhajovala loňské semifinále, takže přijde o 380 bodů do žebříčku WTA.