Svijany Open 2016: Šafránek si poprvé v kariéře zahraje ve čtvrtfinále challengeru

- Daniel Kubelka

Kvůli počasí si dvaadvacetiletý Šafránek musel počkat na souboj o své první čtvrtfinále na Challenger Tour až do čtvrtka, ale čekání se vyplatilo a český tenista dosáhl na svůj doposud nejlepší výsledek na okruhu! Ve čtvrtfinále čtyřhry dnes také představili Zdeněk Kolář a Robin Staněk, kteří ale v boji o postup mezi nejlepší čtyřku turnaje nestačili na polský pár Kowalczyk, Majchrzak.

Možnost zahrát si ve čtvrtfinále na turnaji Challenger Tour se až doposud Václavu Šafránkovi vyhýbala. V Liberci však na tento úspěch konečně dosáhl a to po duelu s pátým nasazeným Belgičanem Kimmerem Coppejansem, kterého přehrál ve třech setech 6:3, 2:6, 6:3.

Dvouhodinová bitva obou tenistů přinesla klasické rozuzlení s jediným klíčovým brejkem v každém ze setů. V první sadě na něj dosáhl Šafránek, který na servisu nepovolil soupeři žádný brejkbol a překvapivě byl ve všech aspektech hry lepším. V druhém setu začal Coppejans prokazovat své kvality a byl to naopak on, komu se dařilo dostávat soupeře pod tlak. Vítězství 6:2 podpořil dvěma brejky a čtyřmi odmazanými brejkboly při returnu Šafránka.

O postupujícím do čtvrtfinále tak musel rozhodnout až třetí set, v němž se Šafránkovi podařilo hned na začátku sady prorazit Belgičanův servis, navíc si začal mnohem více pomáhat prvním podáním a když v průběhu rozhodující sady přidal druhý brejk, o postupujícím bylo rozhodnuto. Šafránek dotáhl duel do vítězného konce a poprvé s kariéře postoupil do čtvrtfinále na challengeru.

"Do zápasu jsem dobře vstoupil, měl jsem jasně danou taktiku, kterou jsem držel. Viděl jsem jeho první zápas, takže jsem věděl, že je trošku v herní nepohodě, že se trápí, takže jsem měl taktiku hrát mu to do jeho slabin. V druhém setu jsem byl možná trošku moc pasivní a začal jsem hrát daleko za čárou. Ve třetím setu mi daroval první gem, což bylo důležité, protože jsem se trošku uklidnil, a pak už jsem si držel servis. Také jsem byl rád, že jsem ho brejkl za stavu 5:3 a nemusel zápas doservírovávat za stavu 5:4," zhodnotil pro Tenisový svět utkání Šafránek.

Ve čtvrtfinále čtyřhry se následně představili Robin Staněk se Zdeňkem Kolářem, kteří v úvodním kole překvapili vyřazením turnajových jedniček Juliana Knowleho a Andreho Begemanna. V souboji o semifinále se střetli s polským párem Mateusz Kowalczyk, Kamil Majchrzak. Tentokrát ale mladí čeští tenisté na své soupeře nestačili, nevypracovali si ani jeden brejkbol, a když sami přišli o servis hned čtyřikrát, tak se s turnajem loučí po hladké prohře 3:6 a 2:6.

"Dneska to nebylo dobré, nedařil se nám return, hlavně já jsem nebyl schopen se dnes trefit do kurtu a od toho se to pak všechno odvíjelo," vysvětloval Kolář. "Myslím si, že dnešní soupeři byli lepší než ti včerejší, dělali hrozně málo chyb a my jsme se nějak nebyli schopní sejít na returnu. Hráli lépe a zasloužili si vyhrát," neměl problém uznat kvalitu soupeřů Staněk.

SVIJANY OPEN 2016 LIBEREC (antuka, muži, 42 500 eur + H)

2. kolo dvouhry

Kimmer Coppejans (BEL)[5] - VÁCLAV ŠAFRÁNEK [WC] 3:6, 6:2, 3:6
Adrian Ungur (ROM) - Riccardo Bellotti (ITA) 6:2, 5:7, 3:6
Dmitryj Popko (UKR) - Joris De Loore (BEL) 3:6, 2:6
Henri Laaksonen (SUI)[6] - Mathias Bourgue (FRA) 3:6, 6:3, 3:6
Jürgen Melzer (AUT)[WC] - Steve Darcis (BEL)[WC][2]  3:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

KOLÁŘ, STANĚK - Kowalczyk, Majchrzak (POL) 3:6, 2:6
Elgin, Vasilevskij (RUS/BLR)[4] - Eysseric, Ghem (FRA/BRA) 3:6, 6:3, 7:10

Semifinále čtyřhry

Neuchrist, Weissborn (AUT)[3] - Behar, Marcan (URU/CRO)[2]  4:6, 6:7(5)

Svijany Open den po dni

3.8. Svijany Open 2016: Šafránek si na boj o čtvrtfinále bude muset počkat, v Liberci narušil program déšť

2.8. Svijany Open 2016: Pavlásek skrečoval Ungurovi, Kolář a Staněk vypadli v prvním kole

1.8. Svijany Open 2016: Šafránek zaznamenal druhou výhru v hlavní soutěži challengeru v kariéře

31.7. Svijany Open 2016: Süč je ve finále kvalifikace, Minář končí

30.7. Svijany Open 2016: Liberecký challenger začal kvalifikací, postup slaví Minář i další Češi

Středeční rozhovory