Plíšková o triumfu v Tokiu: Nejlepší vystoupení na servisu! Pak spěchala na tryskáč

- David Soumar

Skvělé vystoupení na servisu ve finále, titul a posun v žebříčku Race to Singapore na osmé místo. Takový byl závěr minulého týdne pro Karolínu Plíškovou. „Můj druhý titul letos a znovu s tátou!“ radovala se česká tenistka po vítězství na turnaji v Tokiu. V bitvě o celkový triumf dokázala přehrát domácí Ósakaovou, čerstvou vítězku US Open. Na turnaji ji doprovázel namísto jedné z trenérek otec Radek...

„Trenérka se mnou cestuje jen občas, s tátou je to vždy nejlepší,“ vysvětlovala česká tenistka publiku v Tokiu. Přítomným fanouškům rovněž poděkovala za podporu. Ti to ale neměli snadné – přáli si výhru domácí tenistky a vítězky US Open Naomi Ósakaové.

Japonku dokázala Plíšková přehrát po výsledku dvakrát 6:4 – i díky servisu. S podáním byla rodačka z Loun nadmíru spokojená. S úspěšností prvního podání přes 80 % soupeřce moc šancí nedala. „V tomto ohledu to byl asi můj vůbec nejlepší zápas. Přes 80 procent jsem snad úspěšnost ještě nikdy neměla. Možná za set, ale rozhodně ne za celé utkání, rozhodně ne ve finále proti takto silné hráčce,“ popisovala v rozhovoru pro web WTA.

Na turnaji zvládla hodně těžkých chvilek. Paradoxně nejsnadnější pro ni byl finálový mač. „Bojovala jsem už od prvního zápasu. V prvním kole jsem prohrávala 1:4 ve třetím setu, v dalším zápase jsem zase čelila mečbolům,“ popisovala Plíšková utkání proti Darje Gavrilovové a následně proti Alison Riskeové.

V čem byl podle české tenistky klíč k úspěchu? Vše prý souviselo s pečlivou přípravou po US Open, kdy se z horkého amerického betonu přesouvala do nevyzpytatelné japonské haly. „Hrálo se uvnitř, takže jsem tomu dala asi šestidenní přípravu. Dvorec a aréna byly trochu jiné v porovnání s minulými roky, ale zvykla jsem si na to,“ uvedla.

Bez zajímavost nezůstává ani fakt, že Plíšková od US Open 2016 neprohrála jediný finálový zápas, už popáté v řadě z bitvy o titul odcházela jako šampionka. „Každý ze sebe ve finále vydá všechno, je to poslední zápas turnaje. Pak se jede domů nebo na další turnaj, takže to opravdu chce do toho dát všechnu energii.“ V Tokiu ji nakopl už jen pocit toho, že se po těžkých zápasech dokázala do finále dostat.

Poslední úspěšné finále se datuje do letošního dubna, kdy tenistka triumfovala ve Stuttgartu. Antukový turnaj zkraje sezony měl s tím tokijským jedno společné. V obou případech Plíškovou doprovázel otec Radek. I jemu děkovala po výhře hned na kurtu za podporu. „Vztah s ním a trenéry je prostě jiný. Tolik se ani o tenise nebavíme, jen ty základní věci. Ví přesně, co potřebuji: jestli nemá nic říkat nebo jestli mě má povzbudit.“

Krátce po proslovu šampionky na dvorci se ale Plíšková musela přesunout pryč z Tokia. Už ten samý den večer se hlásila v čínském Wu-chanu. V rozhovoru pro iDnes uvedla, že jí pořadatelé zajistili soukromý tryskáč.

V další štaci bude znovu bojovat o cenné body, které by ji nasměrovaly k Turnaji mistryň. O ten na dálku bojuje s Kiki Bertensovou. Další turnaj načne Plíšková proti Číňance Wang. 

„Jsem trochu unavená, nemám za sebou zrovna snadný turnaj. Hodně jsem bojovala. Povrch i podmínky mi tady ale  sedí. Snad se dostanu o něco dále než v minulých letech. Snadné to však nebude, jsou tu hodně silné hráčky,“ uvedla čerstvá světová sedmička pro WTA po příletu do dějiště dalšího turnaje a dodala: „Rozhodující budou asi zápasy na turnaji v Pekingu, tak snad se mi tam podaří rozhodnout.“