Laver Cup: Evropa vede 7:5, Svět snížil nočními zápasy

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda, Petr Sumbal

Po dvou dnech druhého ročníku je ještě vše otevřené na obě strany. Výběr Evropy si sice po odpoledních zápasech vytvořil vedení 7:1, to se ale pak Světu podařilo snížit dvěma vítězstvími a před závěrečným dnem, kdy bude každé vítězství odměněno třemi body, vede Evropa pouze 7:5.

V prvním duelu druhého dne Laver Cupu se proti sově postavili dva hráči první světové desítky John Isner a Alexander Zverev. Před utkáním měl lepší vzájemnou bilanci německý tenista, který Američana porazil ve čtyřech z pěti dosavadních zápasů.

Vstup do utkání měl lepší Isner, který hned prolomil Zverevův servis a až do konce sady mu nedal ani čuchnout. Druhý set už si jednadvacetiletý Němec své podání hlídal, a protože ani Isner se nenechal prolomit, rozhodoval tiebreak, ve kterém uspěl Zverev, který přitom musel odvracet i mečbol. V supertiebreaku pak byla také úspěšnější světová pětka, Zverev neustále vedl a nakonec ho vyhrál 10:7.

Ve druhém odpoledním utkání čekal diváky patrně největší tahák druhého dne, v odvetě za loňský rozhodující zápas Laver Cupu se proti sobě postavili Nick Kyrgios a Roger Federer. Na rozdíl od loňského utkání, kdy Federer musel zápas s temperamentním Australanem otáčet, to letos bylo utkání od začátku až do konce jasné.

V prvním setu rozhodl pro Federera jediný brejk získaný ve čtvrtém gemu, druhá sada pak byla ještě jasnější záležitostí v podání světové dvojky. Švýcar prolomil svého soupeře hned v prvním gemu, pak ještě jednou v pátém a nakonec set vyhrál 6:2. A Evropa vedla nad Světem už 7:5.

Noční část zahájili na šedém dvorci v Chicagu dvouhrou Kevin Anderson a Novak Djokovič. Favorit byl přitom jasný. Byl jím Srb, který do té doby Jihoafričana porazil šestkrát  po sobě včetně wimbledonského finále z letošního roku.

Zápas byl od začátku velmi vyrovnaný, první set nenabídl žádný brejk a uzmul ho pro sebe v tiebreaku Anderson. Ve druhém setu to bylo až do jeho závěru stejné, až v jedenácté hře se Srbovi podařilo prolomit servis vytáhlého Jihoafričana a sadu už dopodával. Rozuzlení tak přinesl až závěrečný supertiebreak. V něm to byla také dlouho přetahovaná, než si Anderson vytvořil náskok 9:6 a hned svůj první mečbol proměnil.

A rázem se Světu dýchalo lépe, protože v závěrečné čtyřhře byl pár Jack Sock, Kyrgios proti dvojici David Goffin a Grigor Dimitrov považován za favorita. Oba páry sice už za sebou měly společnou deblovou minulost, ale sehranějším dojmem působili od začátku tenisté Světa.

První set rozhodl jediný brejk ve čtvrtém gemu, který získali Sock s Kyrgiosem a tato dvojice už sadu dotáhla do vítězného konce. Vstup do druhého setu měli lepší Evropané, kteří se dostali do vedení 2:0, ale hned záhy o své podání přišli. Osudným se jim pak stal ztracený servis ze sedmé hry, Sock s Kyrgiosem pak už zápas dotáhli do vítězného konce.

Po dvou dnech tak panuje stav 7:5 pro Evropu, rozhodne se stejně jako loni až v závěrečném dni, kdy se za výhru udělují tři body.

Tým Světa – Tým Evropy 5:7

2. den
John Isner – Alexander Zverev 6:3, 6:7 (6), 7:10
Nick Kyrgios – Roger Federer 3:6, 2:6
Kevin Anderson – Novak Djokovič 7:6(5), 5:7, 10:6
Kyrgios, Sock – Dimitrov, Goffin 6:3, 6:4

1. den
Frances Tiafoe – Grigor Dimitrov 1:6, 4:6
Jack Sock – Kyle Edmund 4:6, 7:5, 6:10
Diego Schwartzman – David Goffin 4:6, 6:4, 9:11
Anderson, Sock – Djokovič, Federer 6:7(5), 6:3, 10:6